Welke mogelijkheden zijn er voor het afsluiten van een hypotheek?

Als je een woning koopt of een uitgebreide verbouwing wilt laten doen, zul je hiervoor vaak flink wat geld nodig hebben. Misschien heb je dat geld gewoon op je spaarrekening staan en heb je hiervoor dus geen externe hulp nodig, maar het is vaak ook zo dat je dat bedrag niet zomaar hebt liggen. Om ervoor te zorgen dat je toch je droomwoning kunt kopen of laten maken, kun je daarom vaak een hypotheek afsluiten. Zo kun je bijvoorbeeld een Van Lanschot hypotheek afsluiten. Het voordeel van een hypotheek is dat je nu het geld hebt dat je nodig hebt voor je droomwoning. Het nadeel van een hypotheek is echter dat je dat geld wel ook weer terug moet betalen met rente. Maar wat voor soorten hypotheken zijn er eigenlijk allemaal?

Hypotheekvorm

Een van de aspecten van een hypotheek waar je naar zou moeten willen kijken is de hypotheekvorm. Vaak kun je namelijk kiezen uit twee verschillende soorten. Zo heb je een annuïtaire en een lineaire hypotheek. De een kan voordeliger zijn dan de ander, maar dat hangt dan wel van bepaalde factoren af.
Bij een annuïtaire hypotheek los je de lening na een afgesproken tijd helemaal af. Deze afgesproken tijd is meestal 30 jaar. Verder staat de maandtermijn vast tijdens de rentevaste periode. Dit kan een voordeel zijn als de rente is gestegen, maar kan ook nadelig zijn als de rente juist is gedaald.
Bij een lineaire hypotheek werkt het net ietsje anders. Ook hierbij geldt echter wel dat je na de afgesproken periode je hypotheek helemaal hebt afbetaald. Verder daalt de lening iedere maand en betaal je ook iedere maand een beetje minder rente. Dit houdt in dat je dus minder rente betaalt dan bij een annuïtaire hypotheek. Wel zijn de maandlasten in het begin ook wat hoger.

Bestaande hypotheken

Als je al een hypotheek hebt afgesloten, kan het zijn dat je gebruik kunt maken van het zogenaamde overgangsrecht. Als je ervoor kiest om je hypotheek over te sluiten, mag de hypotheek in zijn huidige vorm blijven bestaan. Dit geldt voor hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten. Als je echter meer wilt lenen, dan krijg je daarvoor vaak wel met de nieuwe wetgeving te maken.

Hypotheekvormen die voor het overgangsrecht in aanraking komen

Een van de vormen waar je dan aan kunt denken is een aflossingsvrije hypotheek vorm. Je lost dan niets af van je geleende bedrag. Hierdoor heb je lage maandlasten. Ook kun je denken aan een beleggingshypotheek. Bij een beleggingshypotheek hoef je tijdens de looptijd van een hypothecaire lening niet af te lossen. Je lost het pas af aan het eind van de looptijd. Verder is er ook nog de optie voor een hybride hypotheek. In plaats van dat je een soort hypotheek kiest, kun je dan twee of meerdere soorten hypotheken combineren. Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan dit erg gunstig zijn. Weet dus wat er wel en niet kan en zorg er op die manier voor dat jouw hypotheek zo goed mogelijk bij jou past.