Financiële vraagstukken kunnen vaak als erg ingewikkeld ervaren worden. Zo kan een verkeerde financiële beslissing je veel geld kosten. Daarom kan een goede financieel adviseur erg handig zijn als het aankomt op de juiste keuzes maken. Zo kunnen eenvoudige financiële zaken zelf geregeld worden. Denk hierbij aan een spaarrekening of bijvoorbeeld een schadeverzekering. Hier is vaak geen tussenpersoon voor nodig. Maar bij grotere zaken kan het fijn zijn om bijvoorbeeld financieel advies in amsterdam aan te vragen en zo deze zaken (deels) uit te besteden.
Zelf doen of uitbesteden?
Hiervoor werden al wat simpele zaken genoemd waarbij een financieel adviseur niet perse bij te pas hoeft te komen. Bij ingewikkelde financiële producten zoals beleggingen, hypotheken en levensverzekeringen kunnen verkeerde beslissingen echter veel geld kosten. Op het moment dat je weinig afweet van deze ingewikkelde financiële zaken kan het erg verstandig zijn om op zoek te gaan naar een goede financieel adviseur zodat je deze om hulp kunt vragen. Het is namelijk zo dat aanbieders van financiële producten zorgplicht hebben. Dit betekent dat zij volgens de Wet Financieel Toezicht (WFT) geen ingewikkeld product mogen verkopen dat niet bij je past. Als je er dus voor kiest om zonder advies een product te willen kopen dan zal de aanbieder eerst moeten testen of je hier genoeg kennis van hebt.
De soort adviseur kiezen
Er zijn verschillende soorten financieel dienstverleners. Een financieel dienstverlener moet een vergunning van de AFM hebben voor datgene wat deze doet. Zo zijn banken en verzekeraars in eerste instantie aanbieder omdat deze financiële producten leveren. Maar op het moment dat je bij hen om informatie vraagt zijn zij ook een adviseur.
Wanneer moet je advies zelf betalen?
Als consument betaal je voor het advies van complexe producten. Dit zijn producten zoals uitvaartverzekeringen, levensverzekeringen, bankspaarproducten maar ook deelnemingen in een beleggingsfonds, hypotheken of bijvoorbeeld overlijdensrisicoverzekeringen