Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

De boekhouding is voor vele ondernemers het minst populaire onderdeel van het ondernemer zijn. Vele ondernemers hebben er dan ook voor gekozen om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. De administratie zijn alle gegevens omtrent je onderneming die elektronisch of op papier vastgelegd worden. Wanneer deze niet op orde is kun je grote boetes van de belastingdienst verwachten. Een boekhouder voor een startende ondernemer kan goed van pas komen. Startende ondernemers hebben namelijk vooral in het begin hun handen vol aan hun eigen business en dan kan de boekhouding wel eens verwaarloosd worden.

Zelf bijhouden of niet?

Het kan prettig zijn om zelf de boekhouding bij te houden. Je kunt namelijk dan de huidige status inzien en indien nodig ingrijpen waar nodig. Het kan echter ook afhankelijk zijn van de grootte van het bedrijf. Wanneer je weinig administratie hebt is dit gemakkelijker te ordenen en dus verstandiger om het binnen de organisatie te houden. Dit verandert echter wanneer er veel tijd in de administratie gestoken moet worden en dit ten koste gaat van de eigen business. Deze kostbare tijd kan dan beter in het bedrijf worden gestoken en het is dan verstandig om in zo een geval de boekhouding uit te besteden.

Hoe wordt de boekhouding opgezet?

Als eerste dient het bedrijf een btw-nummer aan te vragen en een zakelijke bankrekening te openen. Daarnaast dient er een urensysteem te worden gecreëerd. Binnen de organisatie dienen de verschillende zaken apart van elkaar te worden geregistreerd. Of deze zaken nu online of in papieren mappen worden geregistreerd maakt voor de belastingdienst niet uit.

Wat zijn de kosten voor een boekhouder?

Er kan een keuze gemaakt worden voor een accountant of een boekhouder. De meeste starters kiezen als eerste voor alleen een boekhouder. Een boekhouder is namelijk goedkoper dan een accountant. Daarnaast zijn de kosten ook nog eens afhankelijk van welk deel van de administratie precies uitbesteed gaat worden. Is dit een klein onderdeel of juist de gehele administratie. Voor een zelfstandig ondernemer zal het ongeveer op 600 euro per jaar liggen, wanneer er personeel is zal dit bedrag hoger liggen.