Op welke manieren kun je staal bewerken?

Staal is een materiaal dat op enorm veel verschillende manieren te gebruiken is. We kunnen ze dan ook niet allemaal uitleggen in het artikel hieronder, maar we geven je wel wat extra informatie.

Wat is staal?

Staal is een combinatie van allerlei verschillende soorten metaal met vaak ijzer als basis. Zo bestaan er wel 2300 soorten staal die verschillen in buigzaamheid, sterkte en hardheid. Staal heeft veel gunstige eigenschappen en wordt daarom voor heel veel verschillende voorwerpen gebruikt. Om staal goed te kunnen gebruiken, is bewerking nodig. Hiervoor zijn tal van mogelijkheden. Er zijn verspanende bewerkingen en niet-verspanende bewerkingen.

Verspaning

Bij verspanende bewerkingen wordt materiaal verwijderd zodat het staal de juiste vorm krijgt. De kleine schilfers metaal die hierbij loskomen, worden spanen genoemd. Bewerking kan zowel met machines als met de hand. Bekende voorbeelden hiervan zijn boren en zagen. Daarnaast is frezen mogelijk waarbij met een ronddraaiend gereedschap een contour of het oppervlak wordt bewerkt. Bij slijpen wordt het staal met een slijptol afgewerkt. Vijlen lijkt op slijpen, maar wordt met een handgereedschap gedaan. Bij schuren wordt met bijvoorbeeld schuurpapier over het staal gewreven om kleine oneffenheden glad te maken. Bij brootsen wordt een sleuf in een stalen voorwerp met een gat gemaakt. Door middel van tappen kan schroefdraad worden gesneden.

Niet-verspaning

Bij niet-verspanende bewerkingen wordt het staal alleen vervormd zonder dat er materiaal verwijderd wordt. Hierbij komen dus geen spanen los. Meestal worden dit soort bewerkingen met een handgereedschap gedaan. Het staal kan bijvoorbeeld geknipt worden of gebogen. Ook kan er ponsen plaatsvinden. Daarbij worden vormen uit een plaat staal gedrukt. Bij walsen wordt het staal in een roterende beweging rond gemaakt. Bij lassen en solderen worden stukken staal aan elkaar vastgemaakt. Dit gebeurt door het staal te smelten en later weer te laten uitharden. Ook bij smeden wordt staal verhit om het te verbinden, maar hierbij wordt het staal met een hamer bewerkt. Met laseren kan het staal erg precies door middel van een laserstraal in de juiste vorm worden gesneden. Een relatief nieuwe manier van staalbewerking is 3D-printen waarbij het staal door een 3D-printer wordt gehaald en laag voor laag wordt gestapeld totdat de juiste vorm ontstaat.
Wil je meer weten over het bewerken van staal, dan kun je terecht bij Steelpoint International. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het bewerken van staal voor de meest uiteenlopende toepassingen. Steelpoint International heeft een groot assortiment aan soorten staal, een uitstekende kwaliteit en scherpe prijzen. Kijk op www.steelpoint-international.nl.