Zelf leren boekhouden: wat moet je weten?

Wanneer je een eigen bedrijf hebt is boekhouden altijd iets wat gedaan moet worden. Of je nou een bakkerij hebt of een kleding winkel. Boekhouden is belangrijk om in te blijven zien wat er gebeurd met het geld van je bedrijf, wat er in komt en wat er uit gaat. Als je zelf wilt gaan boekhouden zijn er een aantal dingen die je nieuw zult moeten leren.

Wat doe je precies met boekhouden

Met boekhouden ben je bezig met alle financiële zaken van een bedrijf. De twee grootste zaken waar de meeste ondernemers mee bezig zijn, zijn het maken en betalen van facturen en het regelen van belastingaangiftes.

Bij het maken van facturen zorg je ervoor dat er duidelijk is waarvoor betaald wordt. Zo weet je zelf waarvoor je geld ontvangt en weten anderen waarvoor ze geld betalen. Dit is ook belangrijk bij debiteuren en crediteuren. Door dit goed bij te houden weet je altijd precies waarvoor je nog geld gaat ontvangen of nog geld moet gaan betalen.

De BTW-aangifte wordt door de meeste ondernemers per kwartaal gedaan. Dit hoeft niet erg moeilijk te zijn als je al je andere financiën goed hebt bijgehouden.

Hoe kan je leren om te boekhouden

Boekhouden hoeft niet heel moeilijk te zijn, wel is het belangrijk dat je weet wat je moet doen en hoe je dat goed doet. Voor de belastingdienst is het belangrijk dat je je cijfers op de goede manier aanlevert. Je zal ze ook op tijd moeten inleveren. Om dit goed te doen is het verstandig eerst te bekijken wat de bedoeling precies is.

Je zou dit kunnen vragen aan een boekhouder of je zou ook opleidingen of cursussen kunnen volgen om het op die manier goed te leren. Een voorbeeld zou een cursus salarisadministratie kunnen zijn.