Hoe verloopt de verkoopprocedure van mijn huis?

Het verkopen van een huis is een proces dat bij iedereen anders verloopt. Het verkopen van een huis in Tilburg zal ook heel anders zijn dan het verkopen van een huis in een dorp. Het is dus maatwerk. De stappen binnen de verkoopprocedure zijn echter altijd wel vergelijkbaar.

Contact leggen met een makelaar

In de meeste gevallen wordt er contact gelegd met een makelaar. De makelaar neemt dan in eerste instantie alle zaken op die belangrijk zijn om het huis in de verkoop te zetten. Hierin wordt vaak ook een taxatie gedaan om de waarde van het huis te bepalen. De makelaar neemt zaken als liggen, oppervlakte in bouwkundige staat mee in het bepalen van de waarde. Op basis daarvan kan een vraagprijs bepaald gaan worden. De kosten van een makelaar kunnen op verschillende manieren worden bepaald. De ene wilt een bedrag van de verkoopprijs en de andere wilt een vast bedrag voor het verkopen van de woning. 

Woning juist presenteren 

Om de potentiële kopers te overtuigen dat jouw huis perfect voor hen is, zal de woning juist gepresenteerd moeten worden. Op de online kanalen zullen professionele foto’s geplaatst moeten worden met de sterke punten van de woning. In veel gevallen kan de makelaar dit allemaal regelen zodat je zelf rustig achterover kunt leunen. Daarnaast kan de makelaar al wat tips geven om de woning klaar te maken voor de komende bezichtigingen. 

De bezichtiging van een woning 

Wanneer de makelaar een potentiële koper gevonden heeft zal deze een bezichtiging willen inplannen. Tijdens de bezichtiging zal de potentiële koper overgehaald moeten worden. De makelaar zal tijdens de bezichtiging de sterkste punten van de woning laten zodat de potentiële kopers echt worden overtuigd dat dit hun droomwoning is. De makelaar zal na de bezichtiging jou als verkoper op de hoogte stellen. Daarnaast zullen de potentiële kopers worden nagebeld door de makelaar. Over het algemeen geeft een makelaar overal een update van, zodat je precies weet wat er speelt omtrent jouw woning.