Alles over het persoonsgebonden budget

In Nederland hebben veel mensen regelmatig of dagelijks zorg nodig, of het nou is om hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging, 24 uurs zorg of juist voor het ontzorgen van een mantelzorger. Voor deze vormen van zorg is een persoonsgebonden budget (PGB) nodig, wat is het precies en welke vormen zijn er?

Wat is het persoonsgebonden budget?

Het persoonsgebonden budget is een bedrag waarmee men bepaalde vormen van zorg in kan kopen, bijvoorbeeld verzorging, verpleging, huishoudelijke zorg en begeleiding. Met een PGB op zak heb je zelf de mogelijkheid om te kiezen bij welke organisatie je de zorg gaat afnemen, bijvoorbeeld Zorgservice Brabant. Met die organisaties kan je zelf de afspraken maken over hoe je de zorg precies wilt hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid dagen en uren je de hulp kunt gebruiken en en de hoeveel je van het PGB wilt gebruiken. Op deze manier houdt je zelf de tuig in handen. 

De verschillende zorgvormen

Je kan het persoonsgebonden budget gebruiken voor de volgende vormen van zorg en begeleiding:

  • Huishoudelijke zorg: Hierbij moet je denken aan het schoonmaken van de keuken, badkamer, woonkamer etc. 
  • Verpleging: Het aanbrengen van catheters, geven van injecties, geven van medicijnen etc.
  • Persoonlijke verzorging: Voor de mensen die zich niet zelf meer kunnen aankleden, wassen, eten geven en naar de toilet kunnen. 
  • 24 uurs zorg: Voor de mensen die om welke reden dan ook niet meer voor een lange tijd alleen kunnen blijven. 
  • Begeleiding: Hierbij kan het gaan over het onderhouden van sociale contacten, het helpen bij bewegen en andere vormen van ondersteuning.

Verschillende vormen van het persoonsgebonden budget 

Waar je het PGB kunt aanvragen is afhankelijk van welke soort zorg je wilt aanvragen, je hebt namelijk vier verschillende PGB’s, dit zijn de volgende: 

  • Jeugdhulp-budget: Dit is voor kinderen tot 18 jaar
  • Het Wlz-budget: Voor langdurige zorg. 
  • Het Wmo-budget: voor zaken zoals huishoudelijke zorg, dagbesteding en begeleiding. 
  • Het Zvw-budget: Voor verpleging en verzorging aan huis. 

Het aanvragen van een Persoonsgebonden budget

Je kan een PGB aanvragen bij meerdere instanties, waar je het doet is afhankelijk van welke vorm je nodig hebt. Na het aanvragen van het PGB is het zaak om de juiste informatie aan te leveren waarna ze een beoordeling van je aanvraag zullen maken. Als je aan alle voorwaarden voldoet zal je een bericht krijgen met de hoogte van het budget dat je toegewezen krijgt, hiermee kan je dan zelf de afspraken gaan maken met een zorgverlener naar keuze.