Hoe gaat een woningtaxatie in zijn werk?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een woning wilt laten taxeren. Alleen waar bestaat een taxatie van je huis nu eigenlijk uit. Een taxatie moet ook door een erkende taxateur worden uitgevoerd en hoe weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor zo een taxatieopdracht. In dit artikel wordt er meer over een taxatie vertelt.

Is een taxatie laten uitvoeren verplicht?

Het laten uitvoeren van een taxatie kan verschillende redenen hebben. In sommige gevallen is het laten uitvoeren van een taxatie verplicht. Sommige mensen willen graag een taxatie omdat ze huidige waarde van hun huis willen weten. Deze taxatie is dus vrijwillig en niet verplicht. Op het moment dat er voor de aankoop van een woning een hypotheek moet worden aangevraagd dan is een taxatie wel verplicht.

Waar wordt tijdens een taxatie naar gekeken?  

Bij een taxatie wordt er in een rapport de waarde van een woning geschat. Dit wordt gedaan op basis van verschillende aspecten. Bij de taxatie wordt onder andere gelet op het type woning, oppervlakte van de woning en oppervlakte van bijbehorende tuin. Daarnaast wordt ook naar het bouwjaar gekeken en of de woning goed onderhouden. Als laatste wordt ook gekeken naar de ligging en omgeving van de woning. Zo zal een woning in een stad veel meer waard zijn als een in een dorp. Dit komt mede doordat de omgeving en voorzieningen in een stad gunstiger zijn.

Heb je te maken met een erkende taxateur?

Als woningtaxateur is het verplicht om een certificaat te hebben. Zonder een certificaat mag het beroep niet worden uitgeoefend. Een taxateur wordt getoetst door DNV of KEMA op de vakbekwaamheid. Dit zijn in Nederland de enige instellingen die een taxateur mogen toetsen en voorzien van een certificaat die aantoont dat ze vakbekwaam zijn.

Wat zijn de kosten van een taxatie?

De kosten van taxatie zullen verschillen per taxateur maar ook per woning en type taxatie dat benodigd is. Draait het om een gevalideerd rapport of juist niet? Vaak wordt er een klein percentage van de waarde van de woning in rekening gebracht.