Boekhouder nodig? Dit zijn de kosten

Wanneer je een eigen onderneming hebt,. is het van belang dat de boekhouding goed geregeld wordt. Zo kun je hier belasting voordelen mee behalen en loop je minder risico. Echter, veel mensen denken vooraf al dat het inhuren van een boekhouder onbetaalbaar is. Toch hoeft dit absoluut niet zo te zijn en kan het inhuren van een boekhouder zelfs zorgen voor een financieel voordeel.

Wat wil je laten doen door een boekhouder?

Voordat er überhaupt iets over kosten gezegd kan worden, is het van belang dat je vaststelt waarvoor je de boekhouder precies nodig hebt. Zo bepaalt dit onder andere wat van boekhouder je nodig hebt en wat van tarief er aan deze diensten verbonden zitten. Wanneer je complexe zaken wilt laten uitvoeren door een boekhouder/accountant, dan kost dit je simpelweg meer geld.

Houd je een gedeelte van de boekhouding in eigen hand, of besteed je alles uit?

Een ander onderdeel dat een groot effect heeft op de kosten van een boekhouder, is of je alles uit wilt besteden, of dat je toch een gedeelte zelf blijft doen. Wanneer je ervoor kiest om een gedeelte zelf te blijven doen, dan is het van belang dat je digt goed doet. Op het moment dat de aangeleverde stukken een zooitje zijn, loopt dit al snel hoog op in de kosten.

Als je een boekhouder op het juiste werk inzet, verdient hij zichzelf snel terug

Wanneer je een boekhouder inschakelt voor de juiste zaken, dan kost het je eigenlijk helemaal geen geld. Zo kan een boekhouder in veel gevallen een financieel voordeel opleveren dat groter is dan de kosten die hij of zij hiervoor rekent. Overleg daarom goed waarop je de boekhouder inzet en kies voor klussen waar je zelf geen verstand van hebt, of waarvan je weet dat het beter kan.

De kosten op jaarbasis

Wanneer je een eenmanszaak hebt, vallen de kosten van een boekhouder erg mee. Zo kost het gemiddeld tussen de 500 en 1500 euro per jaar om een boekhouder in te zetten voor de inkomsten- en btw-aangiftes. Het exacte tarief hangt sterk af van het contract en het hoeveelheid werk dat erbij wordt geleverd. Om een goed antwoord te krijgen op de vraag: ‘Wat kost een boekhouder?’, kun je vaak het beste bij meerdere bedrijven een offerte opvragen.

Het uurtarief van een boekhouder

Het uurtarief van een boekhouder verschilt aanzienlijk. Zo zijn er boekhouders die het al voor 50 euro per uur doen. Het is echter niet meteen de meest voordelige keuze om voor de boekhouder met het laagste tarief te kiezen. Zo kan het zijn dat hij of zij langer bezig is en uiteindelijk alsnog meer geld kost. Daarnaast loop je bij de meeste goedkopere boekhouders meer risico. Het is daarom verstandig om bij een aantal bedrijven op gesprek te gaan en te kijken naar welk bedrijf het meest voor jou kan betekenen. Vergelijk hierna de top 3 van de bedrijven op basis van het tarief.