Financiële zekerheid door eerder te stoppen met werken

Sommige mensen besluiten om eerder te stoppen met werken. De grote voordelen zijn minder stress, meer vrijheid en tijd overhouden om leuke dingen te ondernemen. Er zijn verschillende opties. Doorwerken tot je 67ste en leven van een opgebouwd pensioen, sparen of beleggen. Ook kun je natuurlijk jouw huis verkopen en hier nog flink wat geld voor krijgen. Je kunt kiezen om de wijde wereld rond te trekken of om juist in alle rust zuinig te gaan leven. Zo leer je om financieel compleet onafhankelijk te worden. 

Hieronder worden verschillende opties besproken als jij besluit om eerder te stoppen met werken.

Sparen tot een aardig zakcentje

Veel mensen sparen voor later. Met een kleine inleg van 50-75 euro per maand kun je over 10 jaar al over een spaarrekening van 10.000 euro beschikken en over 20 jaar 20.000 euro enz. Het voordeel is dat je met sparen in tegenstelling tot beleggen weinig risico loopt. Je verliest namelijk niks. Maar ook de winst blijft helaas mager. Jouw spaarcenten verdubbelen desnoods met wat rente van enkele euro’s per maand. Het gaat heel langzaam en de winst is middelmatig omdat de spaarrentes momenteel laag zijn.

Beleggen door te investeren in fondsen of index

Een andere mogelijkheid is om over te gaan tot beleggen. Hiervoor dien je wel een beetje avontuurlijk te zijn aangelegd omdat beleggen nooit zonder risico is. Aan elk risico is een bepaald rendement afhankelijk. Zodra aandeelkoersen stijgen zal er winst uit vloeien. Zodra alles daalt kan het zijn dat je jouw maandelijkse inleg deels of geheel kwijt bent en terug bij af bent. Maar het grote voordeel is dat risico’s worden gespreid over een langere periode. Beleggen is dus niet zo iets als gokken waarbij het zwart op wit winnen of verliezen is op korte termijn. Stress en onzekerheid vallen bij beleggen ook tamelijk nog wel mee. Bij beleggen is de kans om winst te maken echt een stuk groter vanwege de risicospreiding. Door het rendement verdubbelt jouw inleg veel sneller dan bij sparen en doe je er dus korter over om een bepaald doelbedrag te behalen.

Pensioen opbouwen tijdens je werkjaren

Een andere welbekende voorziening is opgebouwd pensioen. Doordat er speciale regelingen zijn kun je vaak ook vervroegd met pensioen en dit bedrag uit laten keren. De ene baan biedt tevens een beter pensioen dan de andere baan. Een goed pensioen is nodig als oude dag voorziening om nog een fatsoenlijk leven te kunnen bouwen. Het is verstandig om naast je pensioen ook zelf over extra vermogen te beschikken. Zo kun je ook onvoorziene uitgaven makkelijk betalen en kom je niet snel in de schulden terecht. 

Zuinig leven en geld overhouden

Indien je besluit om eerder te stoppen met werken is het dus zeer verstandig dat er vooraf al een goed vermogen is opgebouwd of dat je maandelijks geld overhoudt dat je op kunt sparen. Dit kan door zuiniger te gaan leven en alle onnodige luxe aan de kant te zetten. Ook kun je besparen op vaste lasten. Niet alles heb je nodig. Veel van onze uitgaven zijn overbodige luxe. Kies alleen voor belangrijke zaken en geef daar je geld aan uit.