Welke studie past bij mij?

‘’Welke studie past bij mij?’’, dit is een vraag die vele beginnende studenten zichzelf stellen. Al snel zul je dan kijken bij de reguliere opleidingen of universiteiten en daar zul je al een erg groot aantal potentiële studies vinden. Deze studies hebben echter een nadeel waar toch veel aankomende studenten over vallen, het baanperspectief. Over het algemeen is namelijk de kans op een goede baan niet per se klein, maar zul je wel, met name op universiteiten, nog een laatste zetje nodig hebben voor je daadwerkelijk een beroep kunt uitoefenen. Een mogelijke oplossing is een studie waar bijna een beroep aan vastzit. Een voorbeeld van zo’n opleiding is een rijksoverheid opleiding. Deze opleidingen zijn namelijk gemaakt voor en door de mogelijke beroepen die je van tevoren voor ogen hebt. 

De breedte van je studie

Voordelen van een opleiding waaraan een beroep gekoppeld is, is dus de grote kans op een baan. Ook is het voordeel dat je niet van alles hoeft te leren wat je later voor je baan niet nodig hebt. Dit scheelt simpelweg tijd en heeft als voordeel dat je veel sneller door je opleiding heen zult gaan of dat je meer relevante dingen kan leren in dezelfde tijd. Anderen zullen misschien zeggen dat het wel bijdraagt aan je oriëntatie omdat je breder georiënteerd zult zijn als je meer verschillende dingen hebt geleerd. Dit is dus iets waar je zelf tussen zult moeten kiezen. 

De verschillende mogelijkheden binnen de overheid

Een groot misverstand als je denkt aan werken bij de overheid is dat dit allemaal hetzelfde type banen is, maar niet is minder waar. Binnen de overheid zijn er namelijk allemaal verschillende beroepen en daardoor ook allerlei verschillende opleidingen om je hier optimaal voor klaar te stomen. Een voorbeeld hiervan is een juridische opleiding. Mensen met een juridische achtergrond zijn namelijk erg belangrijk voor de overheid. Op deze manier kun je toch in de juridische wereld duiken, zonder per se advocaat te worden. 

Het ‘’niveau’’ van je studie

Als je dan alsnog liever een ‘’reguliere’’ studie kiest, dan kan dat natuurlijk ook. Het voordeel hieraan is dat het vaak minder prijzig is en, zoals eerder ook vermeld, vaak wat breder georiënteerd is. Mocht je deze bredere oriëntatie niet zo fijn vinden, dan kan het fijn zijn ttn ‘’lager’ niveau te kiezen. Over het algemeen geldt namelijk hoe ‘’lager’’ het niveau, hoe specifieker je op een onderwerp in gaat. Mocht je bijvoorbeeld alles over auto’s willen weten, dan kun je op het MBO erg gericht alles over een auto leren, of kun je op de universiteit alles te weten komen over een wetenschap die je op een auto toe kan passen. Over de auto zelf en hoe het werkt heb je dan vaak wel maar weinig geleerd. 

Alle opties open houden

Over het algemeen zal men waarschijnlijk snel kiezen voor een reguliere opleiding omdat dit het meest voor de hand ligt. Toch kan het verstandig zijn je op z’n minst te verdiepen in de andere soorten opleidingen zoals die van de overheid of een particuliere opleiding. Over het algemeen is het verstandig om te kiezen welk niveau je wilt en bij wat voor instantie op basis van de breedte waarop je wilt studeren. Op basis hiervan kun je je verder oriënteren. Verstandig kan het in ieder geval zijn om alle opties open te laten, want je overal op oriënteren kan in ieder geval geen kwaad.