Waarom moet een slapende VvE actief worden?

Een VvE is een Vereniging van Eigenaren, waar alle bewoners van een appartementencomplex lid van moeten zijn. Wanneer jij een appartement koopt, zul je ook verantwoordelijkheid moeten dragen voor de gemeenschappelijk ruimtes. Het onderhoud en beheer van deze gemeenschappelijke ruimtes wordt geregeld door de VvE. Het is dus heel belangrijk dat deze zaken goed geregeld worden en dit gaat alleen wanneer een VvE actief is. 

Wat is een slapende VvE? 

Als de leden van een VvE niet meer vergaderen en er geen vast maandelijks bedrag wordt overgemaakt door de bewoners, is de VvE niet actief. Een slapende VvE heeft vaak ook geen meerjarenonderhoudsplan en begroting opgesteld. Wanneer er dan onverwachte reparaties uitgevoerd moeten worden, kunnen de kosten per bewoner hoog oplopen. Daarom is het slim een slapende VvE wakker te maken. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld wordt en er geen onverwacht hoge onderhoudskosten komen. 

Een VvE is verplicht 

Naast dat een slapende VvE niet slim en handig is, is het sinds 2008 ook wettelijk verplicht om een actieve VvE te hebben in een appartementencomplex. Een VvE moet aan een aantal zaken voldoen. Zo moeten de leden jaarlijks vergaderen en moet de VvE ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet de VvE een meerjarenonderhoudsplan opstellen en moet hier ook voldoende geld voor verzameld en gereserveerd worden. Ook is een VvE verantwoordelijk voor de verzekeringen van het appartementencomplex. 

Zo maak je een slapende VvE actief

Het is dus duidelijk dat het belangrijk is om een slapende VvE zo snel mogelijk wakker te maken. Dit kun je zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Wanneer je zelf aan de slag gaat met het activeren van een VvE is het een goede eerste stap om een vergadering met alle bewoners in te plannen. Hierin kan een bestuur gekozen worden en kan de basis van een goede begroting en een meerjarenonderhoudsplan gelegd worden. Wanneer je het niet ziet zitten om dit zelf te organiseren, kun je ervoor kiezen om het beheer van de VvE uit te besteden. Een VvE beheerder zoals Centiss kan je ook helpen om een slapende VvE weer actief te maken.