De voor- en nadelen van huren

Een nieuw huis zoeken is op dit moment al onmogelijk en zeker als je het moet kopen. De huizen staan op het moment enorm hoog en dit is voor mensen die nu een huis willen kopen gewoon niet te betalen. Je besluit toch maar te kijken voor een huurwoning en ik wil je precies uitleggen wat daar de voor- en nadelen van zijn. 

Woonlasten

Als je huurt ben je op je woonlasten enorm voordelig uit omdat de verhuurder verantwoordelijk is voor groot onderhoud aan de panden. Dit word allemaal geregeld in de VvE of door een externe partij als de VvE het uitbesteed. Daarvoor vragen ze eerst een VvE offerte op en kijken ze of dat rendabel is. Daarbij heb je als huurder ook nog eens recht op huurtoeslag als dit van toepassing is op jou. of je in aanraking komt voor huurtoeslag hangt af van je inkomen. 

Verhuizen

Als je huurt kun je heel gemakkelijk verhuizen. Huurcontracten zijn namelijk over korte termijn en kun je dus makkelijk na de termijn verhuizen. Houd er wel rekening mee dat je minimaal 3 maanden van te voren schriftelijk een verklaring moet versturen dat je inderdaad weg wilt. 

Verbouwen 

Verbouwen bij een huurhuis is nogal wat moeilijker dan bij een koopwoning. Het is namelijk zo dat je helemaal niks mag aanpassen of verbouwen aan de buitenkant van je huis zonder toestemming van de verhuurder. Als je dit wel doet moet je de woning in oude staat herstellen op eigen kosten. 

Voor bepaalde dingen heb je gelukkig geen toestemming nodig als je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) of de wet langdurige zorg (Wlz). Hierbij worden dingen zoals een traplift zonder toestemming van de verhuurder geplaatst. 

Huiswaarde

De waarde van je huis bij het huren wordt niet beïnvloed door de huizenprijzen. Helaas is het wel zo dat als je bijvoorbeeld een nieuwe keuken laat zetten of zo iets dat je daar dus ook niet iets extra voor krijgt. Dit is een voordeel voor de verhuurder dan. Let hierop bij het huren van een appartement.