Kostenbesparingen voor agrarische bedrijven

In de tijd als agrariër je vaste lasten en variabele uitgaven eens goed onder de loep nemen, kan geen enkel kwaad. In de afgelopen jaren zijn steeds meer boeren in de knel gekomen en hebben moeite om hun agrarische bedrijf financieel draaiende te houden. Het doorvoeren van slimme kostenbesparingen kan landbouwers helpen om hun hoofd boven water te houden. Maar hoe kun je als agrariër op een efficiënte wijze geld besparen, zodat er financieel meer ruimte komt? Dit artikel bevat meerdere handige tips om de vaste lasten die je als agrariër maakt, verder te reduceren.

Machines en apparatuur

Wanneer je als agrariër een bedrijf opbouwt, dan gaan er veel kosten zitten in de aanschaf van machines, zoals rooimachines, trekkers, transportbanden, een heftruck, et cetera. Veel boeren steken zich voor de aanschaf van machines diep in de schulden, omdat ze onvoldoende kapitaal hebben. Landbouwmachines huren en intussen kapitaal opbouwen en sparen is dan een slim alternatief. Landbouwmachines huren heeft als grote voordeel dat je geen geld hoeft te lenen en door landbouwmachines huren kun je eerder kapitaal opbouwen zonder je als agrariër direct diep in de schulden te steken.

Energie als grote kostenpost

Naast de aankoop van landbouwmachines zijn de energiekosten voor boeren een grote kostenpost. Door het gebruik van zonnepanelen op de staldaken en het boerderijdak, maar ook door biomassa te gebruiken en te kiezen voor duurzame machines en oplossingen, kan u tot wel 80 procent van de energiebehoefte opvangen. En dat is natuurlijk relatief voordelige energie. Een prettige bijkomstigheid is dat je op deze manier ook een bijdrage levert aan een schoner milieu en een betere luchtkwaliteit. Verder is het aan te raden om de stallen en je boerderij goed te isoleren middels dakisolatie en driedubbel glas. De besparing loopt zo nog verder op!

Maak slim gebruik van de beschikbare subsidies

Verduurzamen en voor voordelige én energiezuinige oplossingen kiezen, hoef je als boer gelukkig niet alleen te doen. Er zijn vanuit de gemeentelijke overheid diverse soorten subsidies verkrijgbaar om agrariërs die willen verduurzamen te ondersteunen. Enkele voorbeelden van dit soort financiële steun zijn de energie-investeringsaftrek, de milieu-investeringsaftrek en de algemene subsidies op zonnepanelen die er verkrijgbaar zijn. Laat je daarom goed informeren bij de gemeente waar jouw bedrijf gevestigd is, wanneer je verbouwingsplannen hebt. Door duurzaam en slim te verbouwen en investeren, kun je door de subsidiëring al snel duizenden tot wel tienduizenden euro’s besparen. En dat is in deze lastige tijden meer dan meegenomen!