Kan duurzaam leven ook geld opleveren?

Als je geld wilt besparen, denk je misschien meteen aan bezuinigen. Maar wist je dat investeren soms meer kan opleveren dan bezuinigen?

Natuurlijk hebben we het niet over het kopen van leuke dingen of uit eten gaan. Als je investeert in energiezuinige en duurzame innovaties, kun je op de lange termijn meer geld besparen dan je hebt geïnvesteerd.

Elektrisch rijden

Een voorbeeld hiervan is elektrisch rijden. Als je een auto op benzine of diesel hebt, betaal je aardig wat geld per liter. Maar als je thuis een elektrische auto oplaadt, ben je veel goedkoper uit.

Je betaalt dan alleen de prijs per kilowattuur die jouw energieleverancier op dat moment hanteert. Dit is vaak ongeveer €0,23 per kilowattuur, wat neerkomt op ongeveer €0,035 per kilometer. Dit is de helft goedkoper dan een dieselauto! Het vergt wel een investering in een elektrische auto, maar daarna kun je langdurig geld besparen.

Duurzaam wonen

Ook kun je geld besparen door duurzaam te wonen, bijvoorbeeld met zonnepanelen op je dak. Met gemiddeld 10 zonnepanelen kun je al snel €500 per jaar besparen, en met veel zonlicht kan dit bedrag nog hoger worden. Je kunt de investering voor zonnepanelen nog steeds binnen 5 jaar terugverdienen.

Bovendien hoef je er zelf weinig naar om te kijken, want het plaatsen en onderhoud wordt gedaan door een extern bedrijf.

Duurzame investeringen financieren

Misschien denk je dat je niet genoeg geld hebt om te investeren. Toch is het verstandig om dit zo vroeg mogelijk te doen, omdat de prijzen van duurzame investeringen elk jaar stijgen door inflatie. Bij de meeste banken betaal je een hoge rente van meer dan 7 a 8%, maar er zijn goedkopere alternatieven zoals de Nederlandse Krediet Maatschappij. Hier kun je al een persoonlijke lening afsluiten vanaf 6,1%, wat op de lange termijn veel geld kan besparen als je een grote investering doet.