Wat zijn manieren om extra pensioen op te bouwen?

Er zijn diverse manieren om uw pensioen aan te vullen en financieel goed voorbereid te zijn op uw ‘derde levenshelft’. Als u ZZP’er bent, moet u zelf zorgen voor een aanvulling op uw pensioen, terwijl werknemers vaak pensioen opbouwen via hun werkgever.

Toch kan dit niet altijd genoeg zijn om dezelfde levensstijl te behouden. Hieronder volgen vijf mogelijkheden om uw pensioen aan te vullen:

  1. Banksparen of lijfrenteverzekering: Met banksparen of een lijfrenteverzekering legt u regelmatig een bedrag in en het opgebouwde kapitaal wordt na uw pensioen periodiek uitgekeerd. De inlegpremie is fiscaal aftrekbaar en tijdens de opbouwfase betaalt u geen vermogensbelasting. Het opgebouwde kapitaal staat vast en u kunt er niet bij. Een lijfrenteverzekering loopt door tot aan uw overlijden, het overlijden van uw partner of gedurende een afgesproken uitkeringsperiode. Zodra de uitkering van uw lijfrente plaatsvindt, betaalt u daar wel inkomstenbelasting over.
  2. Sparen of beleggen: Bij sparen of beleggen zet u uw geld niet vast tot aan uw pensioen. Bij deze vorm van kapitaalopbouw betaalt u wel vermogensbelasting. Sparen heeft als nadeel de extreem lage rente en bij bedragen boven de 100.000 euro betaalt u bij sommige banken zelfs een negatieve rente. Beleggen is steeds populairder. U heeft kans op een hoger rendement, maar er zijn financiële risico’s aan verbonden, zoals de waardevermindering van uw beleggingen of schommelingen op de beleggingsmarkt. U kunt zelf beleggen of laten beleggen.
  3. Vaste lasten verlagen: U kunt ook besparen op uw vaste lasten door uw woning te laten verduurzamen en/of uw hypotheek af te lossen (dat kan boetevrij tot 10% of 20% per jaar). Door de energiebesparing heeft u lagere woonlasten en betaalt u minder hypotheekrente. U heeft dan extra financiële speelruimte die u kunt gebruiken voor sparen, beleggen of een lijfrente. Dubbel voordeel, want u woont nu goedkoper en bouwt bovendien een extra pensioenpotje op voor later!
  4. Doorwerken na uw pensioen: Veel mensen moeten er niet aan denken om door te werken na hun pensioen. Maar er zijn ook pensioengerechtigden die hun werk te leuk vinden om ermee te stoppen of die simpelweg het extra inkomen nodig hebben. U betaalt hier wel belasting over, maar de extra inkomsten hebben geen invloed op uw AOW of werknemerspensioen.
  5. Overwaarde woning verzilveren: Als u overwaarde heeft op uw woning, kunt u deze verzilveren. Dit kan bijvoorbeeld door uw huis te verkopen en kleiner te gaan wonen, of door met de overwaarde uw pensioeninkomen flink aan te vullen.