Wat is het voordeel van een lijfrenteverzekering?

Nederlanders willen zich maar al te graag verzekeren. Niet voor niets behoren we binnen Europa tot een van de best verzekerde landen, of het nu gaat om schadeverzekeringen of levensverzekeringen.

Wie verzekert zich nu niet tegen financiële schade via een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering? Ook levensverzekeringen zijn geliefd ‘voor later’, denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering, een studieverzekering zodat uw kinderen een mooie opleiding kunnen volgen of een lijfrenteverzekering.

Een lijfrenteverzekering is bedoeld om voor uw pensioen te sparen en/of om uw pensioen gat op te vullen. U spaart gedurende een afgesproken aantal jaren om na uw pensioen te kunnen genieten van extra inkomen. Prettig als aanvulling op uw pensioen of om leuke dingen van te kunnen doen.

Het kan ook voorkomen dat uw opgebouwde lijfrente voor uw AOW-datum tot uitkering zou komen of dat u na pensioendatum de uitkering nog niet nodig heeft. Daalt de spaarrente of blijft het op een vrij laag niveau dan levert uw opgebouwde lijfrentekapitaal in de uitkeringsfase weinig meer op dan het ‘geld in de ouwe sok’
Er zijn een aantal opties om uw vrijkomende lijfrente optimaal in te zetten, zoals we in dit artikel laten zien.


Wat is een lijfrente eigenlijk precies?

Een lijfrenteverzekering heeft als doel om extra inkomen op te bouwen voor na uw AOW gerechtigde datum. U spaart niet alleen voor een extra spaarpotje (pensioengat dichten); u heeft tijdens de opbouwfasefase vaak ook recht op een belastingvoordeel. De uitkering van uw lijfrente wordt vervolgens tijdens uw pensioenperiode in maandelijkse frequenties aan u overgemaakt.

Het gespaarde bedrag mag niet eenmalig en in zijn geheel worden uitgekeerd. U moet het in minimaal 5 jaar tijd laten uitkeren op basis van gelijke termijnen. Tijdens de opbouwfase waren de ingelegde premies aftrekbaar van de belasting, maar de periodieke uitkeringen worden gewoon belast in de uitkeringsfase (inkomensbelasting). De meeste mensen hebben wel het voordeel dat ze vanaf de AOW -leeftijd in een lagere belastingschijf vallen.

Zodra uw lijfrente vrijkomt, heeft u 3 opties om uw kapitaal optimaal te laten renderen:

1.Afstemmen op uw leefbare jaren


Het kan een goed idee zijn om uw lijfrente niet levenslang te laten uitkeren, maar tot ongeveer uw 75ste. Dat zijn de ‘leefbare’ jaren waarin veel mensen nog actief en fit invulling kunnen geven aan hun leven. Laat u niet levenslang uitkeren maar tot uw 75ste, dan is de maandelijkse uitkering ook hoger.

Zo kunt u er extra van genieten, zeker als u het bedrag niet nodig heeft om van rond te komen maar er mooie dingen van kunt doen.

2. Doorsparen met uw lijfrentekapitaal

Doorsparen is een goede optie als u het bedrag (nog) niet nodig heeft op de einddatum van uw lijfrenteverzekering.
De AOW-leeftijd is de laatste jaren aardig naar achteren verschoven dus veel mensen moeten nog een paar jaar doorwerken na hun 65ste.
De lijfrente valt dan eigenlijk te vroeg vrij voor verzekerden die nog gewoon salaris ontvangen uit werk of eigen onderneming.
Wat te doen in zo’n geval? Het lijfrentekapitaal mag nog maximaal 5 jaar renderen nadat u de afgesproken einddatum heeft bereikt. Daarna bent u verplicht om het kapitaal minstens 5 jaar lang laten uitkeren in termijnen. Deze uitkeringen vinden plaats vanuit een lijfrente-uitkering bankspaarrekening of via de verzekeraar.

3. Beleggen met uw lijfrente

Beleggen is de derde optie om uw lijfrentegelden optimaal te benutten en biedt uitzicht op een hoger rendement dan bij sparen.
U heeft de mogelijkheid om uw expirerende ofwel vrijkomende lijfrente te (laten) beleggen in diverse beleggingsfondsen. Als u het gehele bedrag belegt ontvangt u periodiek uitkeringen. In goede tijden meer en in slechte tijden minder.

U bepaalt zelf de risico bereidheid. Zo biedt beleggen uitzicht op een hoger rendement dan sparen. Hetzelfde geldt voor het uitstellen van uw lijfrente-uitkering. Is het geld nog niet nodig, omdat uw AOW en aanvullend pensioen al voldoende inkomen genereren? Of kunt u nog niet stoppen met werken en moet u nog een paar jaar doorwerken? Het uitstellen van uw lijfrente en ermee beleggen kan dan slim zijn.

Tegelijkertijd ligt er een hoger rendement dan met sparen in het verschiet.
Een combinatie van doorsparen (tip 2) en beleggen (tip 3) is ook mogelijk.