Hoe kunt u het beste uw woning verduurzamen?

Duurzaam wonen en energie besparen is al mogelijk met relatief kleine investeringen. Dat begint heel eenvoudig bij isoleren en het dichten van tochtgaten. Wat kunt u doen om duurzamer te wonen en welke opties zijn er om de aanpassingen te financieren? We zetten hieronder een aantal tips voor u op een rij.

Isoleer uw woning

De snelste manier (en direct rendabel!) om energie te besparen is het isoleren van spouwmuren, dak en ramen/ gevel. Met een goede isolatie blijft uw huis immers langer warm. Zeker als u ook nog alle tochtgaten en kieren afdicht. Blijf wel letten op goede ventilatie.

Maak als het kan gebruik van zonne-energie

Zonnepalen op uw dak maken een flink verschil in uw stroomgebruik. U kunt er op den duur zelfs geld mee verdienen als u zonne-energie terug levert aan het net. Bovendien wordt uw woning meer waard. Ook een zonneboiler helpt om de gasrekening omlaag te krijgen.

Moderniseer uw CV- ketel en warmtepomp

Een oude cv-ketel vervangen door een nieuwe, zuinige is een goede optie. Maar ook het beter afstellen/ inregelen van de bestaande cv-ketel kan al helpen om energie te besparen.

Een warmtepomp is een nog betere optie. Een warmtepomp maakt het immers mogelijk om zonder gasverbruik te kunnen stoken en uw gasaansluiting kan de deur uit. Er bestaan zelfs hybride warmtepompen die u kunt combineren met uw bestaande HR-cv-ketel.

Gebruik duurzame materialen

Inmiddels zijn er vele duurzame materialen beschikbaar om uw woning te (laten)verbouwen en te verduurzamen. Niet alleen via het verbouwingsontwerp zelf, maar ook in de CO2 afdruk. Wat zijn de meest duurzame materialen die momenteel al veel worden gebruikt door aannemers?

  • Herwonnen/ tweedehands/ gerecycled hout. Bijvoorbeeld oude vloerdelen die perfect voor een tweede leven kunnen worden ingezet.
  • Schapenwol, ideaal voor isolatie: schapenwol is een duurzaam natuurproduct met betere isolerende eigenschappen dan synthetische materialen. Zo is het dikker dan glaswol en de productie van schapenwolisolatie kost veel minder energie.
  • Natuursteen als natuurlijk bouwmateriaal. De impact van het winnen van natuursteen op het milieu is relatief laag, bovendien kan natuursteen hergebruikt worden.
  • Gerecyclede metalen. De mijnbouw heeft een enorme impact op het milieu (en de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers). De gevolgen van mijnbouw (zoals zinkgaten, bodemverontreiniging, verstoring eco-systemen) zijn helaas niet meer terug te draaien. Maar het reeds gewonnen metaal kan wél worden hergebruikt en geupcycled. Vooral gerecycled aluminium, ijzer en koper in het verbouwingsontwerp helpen mee om deze grondstoffen duurzaam in te zetten.
  • Bamboe – de lieveling van veel bouwprojecten. Bamboe groeit snel, is zeer breed inzetbaar (van gehele woning tot detail) en kan overal ter wereld groeien. Hierdoor blijft de milieuschade van bamboe transport ook nog eens beperkt.

Hoe financieert u de verduurzaming van uw woning?

  1. Subsidies: in de Energiesubsidiewijzer vindt u een overzicht per woonplaats van allerlei van subsidiemogelijkheden voor diverse energiebesparende maatregelen. Vaak is dit wel aan allerlei voorwaarden gebonden.
  2. Via de hypotheek: sommige banken en hypotheekverstrekkers verlenen korting op de hypotheek als uw woning als voldoende energiezuinig beoordeeld is. Er bestaan ook groene hypotheken, hiervoor gelden aanvullende voorwaarden. Een andere mogelijkheid is een hoger bedrag lenen, als u een NHG hypotheek heeft.
  3. (Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel voor een ‘gebouwgebonden financiering’. Deze (niet aftrekbare) lening is bedoeld voor verduurzaming en is gekoppeld aan de woning, niet aan de eigenaar. Dat betekent dat de lening blijft staan, ook nadat de woning een nieuwe eigenaar heeft. Hierdoor is de noodzaak minder hoog om duurzame investeringen zo snel mogelijk weer terug te verdienen en wordt de lening aantrekkelijker.) @Alex @Remko, deze nr 3. kan er eventueel uit, wat vinden jullie?
  4. Een consumptief krediet, meestal in de vorm van een persoonlijke lening. Consumenten lenen een vast bedrag tegen een vaste lage rente (die nu overigens historisch laag ligt, al vanaf 3,6%) en een vaste looptijd. Extra aflossen tussentijds mag altijd en is boetevrij. Een voordeel van een persoonlijke lening is dat deze niet aan de woning is gekoppeld, maar aan de klant zelf. Ook zijn er geen duur advies, taxatie- en notariskosten voor nodig. Anders dan bij de looptijd van een hypotheek (meestal 30 jaar) kent een persoonlijke lening een veel kortere looptijd (rond de 10 jaar) en pakt daardoor uiteindelijk goedkoper uit.