Aan deze kosten moet je denken bij een scheiding 

Na afloop van een scheiding blijf je achter met een deel van de voorheen gezamenlijke bezittingen. Tijdens het scheiden zal er ook nog wat afgestaan moeten worden aan derden. Het is dan bijvoorbeeld de vraag of mediation het wel waard is.

Is mediation bij de scheiding noodzakelijk? 

Een mediator scheiding is volledig optioneel. Deze service kan ook alleen gebruikt worden wanneer beide partners dit willen. Een mediator zorgt ervoor dat jullie in gesprek blijven, zodat alles goed en snel te regelen valt. Verder zorgt hij ervoor dat de belangen van beide personen behartigd worden. Daarnaast is de mediator een aanspreekpunt bij vragen over allerlei aspecten van de scheiding, zoals wetgeving en de rol van emotie op het proces. Bovendien kan er bij de instantie waarvan de mediator is, ook het papierwerk geregeld worden. Het is dan niet meer nodig om een advocaat in te schakelen op voorwaarde dat beide partijen blijven coöpereren. 

De gebruikelijke kosten van scheiden  

Scheiden is niet gratis. De normale gang van zaken houdt in dat één van beide ouders kosten erop nahoudt in de vorm van alimentatie. Daarnaast zijn er kosten voor advocaten en bemiddelaars, soms moet het tarief van deze mensen twee keer afgedragen worden, omdat het kosten per persoon zijn en niet per koppel. Het huis dat jullie bezaten zal wellicht bewoond blijven door één van beide of verkocht worden, kortom in de toekomst moet er waarschijnlijk meer betaald worden voor woonruimte omdat je hiervoor dan alleen zal moeten betalen. Een plek vinden om naar toe te kunnen na de scheiding is allereerst belangrijk, op straat terecht komen is namelijk erg vervelend.   

Een snelle scheiding is het voordeligst 

Wanneer de breuk van een huwelijk zich voltrekt over een lange periode is dit vaak omdat er veel onenigheden zijn. Deze geschillen moeten dat vaak in de rechtszaak uitgevochten worden. De kosten worden behoorlijk gedrukt in het geval jij en je voormalig echtgenoot hier samen uit kunnen komen, voordat er rechters en advocaten aan te pas komen. Een gang naar de rechter is natuurlijk wel aan te raden wanneer de ander volstrekt onredelijk is en je er meer mee wint om een rechter een oordeel te laten vellen. Mocht je snel willen scheiden kan scheiden van tafel en bed ook interessant zijn. 

De goedkoopste manier van scheiden 

Scheiden zonder advocaat is vaak de goedkoopste manier van scheiden. De kosten van scheiden zijn naelijk het laagst wanneer jullie overal snel samen uitkomen en bovendien verstand hebben van de financiële zaken en wetgeving, zodat een adviseur overbodig is. De weg die daarna het voordeligst is, is die via de mediator. Mediators verdienen namelijk minder dan advocaten. Dat brengt ons bij de duurste manier om te scheiden via de rechtszaal.