Waarom je moet kiezen voor bevoorschotting

Absoluut één van de lastigste zaken als ondernemer is om een optimale cashflow te garanderen binnen jouw onderneming. Er zijn tal van omstandigheden die dat immers in de weg staan. Een simpel voorbeeld dat voor veel entrepreneurs maar al te herkenbaar is, is het voorbeeld van openstaande vorderingen. Openstaande vorderingen die maar niet betaald worden kunnen jouw bedrijf na verloop van tijd in de problemen brengen. Niet alleen wacht je zelf op het geld om rekeningen te kunnen betalen, maar bovendien moet je ook tijd en moeite steken in herhaaldelijke aanmaningen. Een mogelijke oplossing voor dit probleem? Bevoorschotting!

Wat is bevoorschotting?

Elke minuut dat een vordering langer openstaat is er eentje die jouw beperkt in jouw cashflow. Het werkkapitaal ligt lager en misschien heb je op exact dat moment wel kapitaal nodig. Zit je in die situatie? Dan heb je altijd de optie om te kiezen voor bevoorschotting. Dit is een proces waarbij je in essentie jouw vorderingen verkoopt aan een gespecialiseerd incassobureau. Jij verwerft dus de zekerheid van direct geld dat in jouw cashflow kan en je hoeft je voor de rest geen zorgen meer te maken over de vorderingen. Het incassobureau bezit nu de openstaande schulden en werkt de hele zaak verder af.

Hoe verloopt het?

Het incassobureau maakt eerst en vooral een grondige analyse van het bedrag dat ze jouw betalen in ruil voor de vorderingen. Er wordt een voorstel gedaan dat je kunt weigeren of aannemen. Ga je erop in? Dan is het incassobureau in facto de eigenaar van de openstaande vorderingen en ben jij er eindelijk van verlost. Dat betekent dus ook dat de klant in kwestie het geld niet meer schuldig is aan jouw onderneming, maar wel aan het incassobureau.

Wat zijn de voordelen?

Het grote voordeel is natuurlijk dat je meteen cash geld in handen krijgt. Als je als bedrijf soms in de problemen komt met de cashflow is dat meestal ten gevolge van betalingsachterstanden. Door te kiezen voor dit proces ben je in één klap volledig verlost van deze problemen. Niet alleen heb je meteen geld, maar bovendien kan je ook alle energie en kosten die je maakt om hen tot betalen aan te manen nuttiger alloceren. Het is dan ook niet toevallig dat het vaak gemeenten en lokale besturen zijn die gebruik maken van deze methode. Ook op de private markt zijn deze voordelen echter reden genoeg om het op zijn minst eens te overwegen.