Populaire boekhoudprogramma’s

Een steeds weer terugkerende bezigheid waar je helaas niet onderuit kunt, is het doen van je boekhouding. Maandelijks, elk kwartaal of jaarlijks, afhangend of u zakelijk of privé de boekhouding moet bijwerken, komt het terug. En niet iedereen kan hier goed mee overweg. Sommige personen besluiten dan ook om zelf een boekhouder in de hand te nemen om zodoende niet elke keer weer geconfronteerd te worden met een chaos aan papieren en bonnetjes waar geen logica uit te halen valt. Maar ook zelf kun je je eigen administratie bijhouden met een daarvoor geschikt boekhoudprogramma. Aan de hand van de door jouw ingevoerde gegevens rollen er wanneer de belastingdienst erom vraagt gegevens uit die geschikt zijn om in te dienen. Mits je natuurlijk de juiste gegevens invoert!

Zonder gedoe kunnen boekhouden

Bij het uitzoeken van een boekhoudprogramma zoek je natuurlijk degene die het beste bij je past. Als je een eenmanszaak hebt (ZZP’er) of het gaat om je privé administratie dan hoeft het geen uitgebreid programma te zijn waar je in kunt verdwalen. Maar als je een groter bedrijf hebt dan moet deze ook niet te beperkt zijn. Er is dus wat onderzoek voor nodig. Op onlineboekhoudenreview.nl staan wat reviews over bepaalde programma’s die geschikt kunnen zijn. Een aantal veelgenoemde op deze en andere sites zijn bijvoorbeeld:

e-Boekhouden.nl – Deze staat als beste getest en is geschikt voor zowel privé als voor de MKB-er, of voor de boekhouder of accountant. Hiermee kun je zelf je boekhouding bijhouden en heb je geen boekhoudkennis nodig. Voor privé gebruik kun je deze zelfs voor een aantal maanden gratis uitproberen, voor zakelijk gebruik betaal je maandelijks een kleine bijdrage.

Moneybird – Een boekhoudprogramma waarbij je eenvoudig gegevens kunt invoeren en verwerken. En deze kun je ook op je mobiele apparaten zetten zodat bijwerken heel makkelijk wordt.

Moneymonk – Deze staat als beste getest. Het is een online boekhoudprogramma speciaal voor ZZP’ers. Boekhouden in begrijpelijke taal en zonder gedoe!

Tip: artikelen omtrent vergelijken van online boekhoudpakketten

Wanneer heb je het juiste programma te pakken

Er zijn natuurlijk veel meer programma’s te vinden. Daarom is zoals gezegd het doen van een review onmisbaar. Op zelfboekhouden.org staan tips waar je op zou kunnen letten bij het kiezen van een programma, dat kan zelfs via een video boekhoudreview. Dan kun je versnelt wat opties bekijken en vergelijken. Uitgelicht: Elma’s Top 5 van beste boekhoudpakketten voor ZZP.
Een graadmeter voor het kiezen van het juiste programma kan zijn het aantal uren of minuten dat je eraan besteed. Doe je erg lang over het invoeren en bijwerken van de mutaties en kom je er niet uit, dan is dat programma dus niet geschikt. Maar kun je in een paar minuten de boekhouding invoeren en alles klopt, dan is het zeker de moeite waard om in zo een programma te investeren.