Waar moet je op letten bij het aanvragen van een hypotheek?

Het aanvragen van een hypotheek kan nog wel eens moeilijk zijn. Ten eerste heb je enorm veel keuze en daarbij moet je ook nog eens op enorm wat dingen letten. Dat kan nogal moeilijk zijn en daarom willen we je graag laten weten waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek. 

Oriënteer jezelf in de woningmarkt

VAn te voren weten hoe je ervoor staat is bij alles wel fijn. Bij het kopen van een huis en het daarbij aanvragen van een hypotheek is dat nog belangrijker omdat je niet praat over kleine bedragen en kleine beslissingen. Zorg daarom dat je van te voren alles weet over het huis waar je naar kijkt, wat het allemaal eventueel gaat kosten en wat je nodig hebt om de hypotheek af te sluiten. Ben je bijvoorbeeld van plan een huis te kopen in Roosendaal? Oriënteer jezelf dan in de kosten daar en bij wie je daar een hypotheek gaat afsluiten! 

De juiste documenten klaar hebben

Bij het aanschaffen van een huis is het erg belangrijk dat je alle documenten bij de hand hebt en klaar hebt voor het moment dat ze het nodig hebben. Denk hierbij aan dingen zoals: 

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Een recent salarisoverzicht en jaaropgave
  • Recente bankafschriften per rekening
  • Een recent pensioenoverzicht
  • Gegevens over financiële verplichtingen (indien nodig) 

Als je dit allemaal bij de hand hebt zou het hele proces zonder tegenslagen of moeilijkheden moeten verlopen. Mocht dit niet het geval zijn is er iets anders aan de hand en moet je bij justitie zijn. 

Neem zoveel tijd als jij wilt

Heel vaak willen makelaars wat druk zetten achter de verkoop om zo snel mogelijk het huis verkocht te hebben. Hier moet je niet aan toegeven en zelf beslissen hoelang je er over doet. Door stappen namelijk over te slaan kan je in de problemen komen later dus neem er de tijd voor. Het is misschien slim om als u een koopakte gaat tekenen of al getekend heeft daarbij een financieringsvoorbehoud op te nemen. Dit biedt je de mogelijkheid om van de koop af te zien zonder bijkomende kosten.