Waar moet je op letten als je een lening afsluit?

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: geld lenen kost geld. Bij een lening afsluiten hoort dat je uiteindelijk altijd meer geld terug moet betalen dan je in in eerste instantie hebt ontvangen. In deze tekst gaan we in op aandachtspunten waar je op moet letten bij een lening afsluiten.

Rente

Let ten eerste altijd op de rente die met de lening gepaard gaat. Des te hoger de rente, des te hoger het bedrag dat je moet terugbetalen. Het allerlaatste wat je wilt is rente over rente terugbetalen aan de partij waarvan je geleend hebt. Leg de rente van verschillende partijen naast elkaar en kies wat het beste past bij jouw situatie.

Looptijd

Naast de rente is het ook heel belangrijk om op de looptijd van de lening te letten. Probeer dit altijd aan te laten sluiten op je huidige financiële situatie. Als je een looptijd van een jaar hebt, hoe realistisch is het dan om dat bedrag (plus natuurlijk de rente!) over exact een jaar weer terug te kunnen betalen? Probeer bij geld lenen daarom altijd goed te kijken naar de huidige stand van zaken en op basis daarvan een juiste looptijd te bepalen.

Aflossen

Voor aanvang van de lening komen beide partijen overeen hoeveel er elke maand, elk kwartaal of elk jaar moet worden afgelost. Mocht je een financiële meevaller ontvangen, dan is het te overwegen om vervroegd wat af te lossen. Wellicht ben je meer gaan verdienen of heb je een onverwachte erfenis ontvangen. Het is dan te overwegen om vervroegd af te lossen, om zo uiteindelijk minder rente te betalen.

Denk goed na!

Een lening afsluiten kan dus soms een prima oplossing zijn voor de korte termijn. Denk echter ook altijd na over de lange termijn. Kan je de volledige som niet terugbetalen, is de rente te hoog of de looptijd eigenlijk te kort, dan kan je hiervan later veel last hebben. Probeer daarom bij geld lenen alles goed af te wegen en op die manier een juiste beslissing te maken.

Bron: Kredietdesk