Zo vind je een goede boekhouder

Veel mensen vragen zich af hoe ze nou een geschikte boekhouder of accountant kunnen vinden. Een boekhouder of accountant kan wel €1.000 tot wel €3.000 kosten per jaar. Daarom is het natuurlijk erg belangrijk dat je een goede boekhouder of accountant hebt, zodat je waar voor je geld krijgt. Hieronder vind je punten waar je op kunt letten bij het vinden van een goede boekhouder.

Maak een keuze tussen een boekhouder of een accountant

Wat als allereerst belangrijk is, is om een keuze te maken tussen een boekhouder en een accountant. Deze zijn namelijk niet hetzelfde maar kunnen grotendeels wel hetzelfde voor je betekenen qua werkzaamheden. Het grootste verschil tussen een accountant en een boekhouder is dat iedereen zich een boekhouder mag noemen en dat accountant een beschermd beroep is. Accountants moeten namelijk een universitaire opleiding afgerond hebben en jaarlijks verplicht hun kennis laten testen. In dat opzicht geeft een accountant misschien net wat meer zekerheid qua kwaliteit, dit hoeft echter niet te zijn. Er zijn namelijk ook onwijs goede boekhouders in Amsterdam die hun vak zeer serieus nemen en die je prima van dienst kunnen zijn. Het is wel belangrijk om goed uit te zoeken of je boekhouder voldoende kennis heeft.

Kijk of een boekhouder up to date is

Tegenwoordig kan boekhouden veel sneller, bankafschriften kan je gemakkelijk en automatisch uploaden en veel boekhoudpakketten staan online wat betekent dat je op ieder moment kunt zien hoe je er financieel voorstaat. Bij het vinden van een juiste boekhouder is het vaak belangrijk om goed te kijken of deze boekhouder ook mee gaat met al die ontwikkelingen. Zo kan je snel afhaken als je bijvoorbeeld ziet dat de boekhouder de bankafschriften nog handmatig overneemt of wanneer hij de boekhouding maar een keer per kwartaal verwerkt. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of de potentiële boekhouder of accountant zijn kennis bijhoud. Door bijvoorbeeld bijscholing te volgen en of deze op de hoogte is van de nieuwste regels of misschien wel bij een beroepsvereniging is aangesloten. Dit zijn allemaal dingen die je kunt uitzoeken om te kijken of een adviseur zijn kennis bijhoud.

Neem een boekhouder die je snapt

Boekhouders en accountants zijn experts in hun vak. Experts hebben echter wel vaak de neiging om te vergeten dat degene waarvoor ze de werkzaamheden uitvoeren niet op hetzelfde kennisniveau zitten. Zo kan het zo zijn als iemand het niet makkelijk uit kan leggen dat diegene het zelf niet snapt. Dus vraag bij een kennismakingsgesprek goede vragen, mocht je de antwoorden snappen dan kan dit een goede match zijn.
boekhouder 9-5-18