Redenen waarom je eigen boekhouding bijhouden belangrijk is

Voor het bijhouden van de boekhouding kun je ervoor kiezen om dit uit te besteden of om dit zelf te doen. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom beide opties aan te raden zijn. Het bijhouden van de boekhouding is zeer belangrijk voor het goed laten verlopen van verschillende zaken zoals projecten, betalingen, contracten met klanten en nog veel meer. Natuurlijk is het bijhouden van de boekhouding ook verplicht vanuit de overheid. Op die manier kun je aantonen aan de belastingdienst dat de handelingen die jouw bedrijf uitvoert ook legitiem zijn en dat de betalingsstromen kloppend zijn.
Wat moet er in de boekhouding?
De boekhouding of de administratie van het bedrijf, moet in elk geval uit een aantal zaken bestaan. Wettelijk gezien moet je in elk geval bijhouden en kunnen aantonen hoeveel BTW het bedrijf betaald heeft per kwartaal en hoeveel BTW er ontvangen is. Dit is nodig voor het doen van de aangifte voor omzetbelasting die bedrijven elk kwartaal moeten doen. Een andere verplichting is het bijhouden van de winst- en verliesrekening die gebruikt moet worden voor het invullen van de inkomstenbelasting. Andere zaken die je in de boekhouding kunt bijhouden voor de belangen van het bedrijf zijn het beheer van contracten met medewerkers en bedrijven, salarisadministratie van medewerkers, factuurbeheer en ander zaken die met de financiële status van het bedrijf te maken hebben.
Alle gegevens inzichtelijk
Door zelf de boekhouding bij te houden zorg je ervoor dat alle gegevens van de administratie inzichtelijk zijn voor jou, de belastingdienst en anderen die hier inzage in moeten hebben. Als je gebruik maakt van de juiste software dan is het bijhouden van de boekhouding zeer eenvoudig te doen. Zo krijg je met dit boekhoudprogramma voor inzicht in je hele boekhouding en kun je overzicht houden op alle belangrijke zaken die te maken hebben met de bedrijfsvoering van jouw organisatie.
Met software
Door gebruik te maken van het boekhoudprogramma kun je eenvoudig verschillende soorten boekhouding vastleggen. Het voordeel van deze manier van werken is dat je online werkt en dat er verschillende mensen op hetzelfde moment in de boekhouding kunnen werken. Online gebruik maken betekent dat je altijd en overal inzicht kunt hebben in de boekhouding. Met het boekhoudprogramma kun je de financiële-, salaris-, project- en logistieke administratie in 1 programma bijhouden en inzichtelijk hebben. Door handige functies kunnen er bijvoorbeeld ook automatisch meldingen gegeven worden en kunnen taken ingepland worden die automatisch uitgevoerd moeten worden. Voor ieder type ondernemer zijn er andere boekhoudprogramma’s nodig. Zie hier wat de mogelijkheden zijn voor ZZP’ers.