Hulp bij je boekhouding

Boekhouding, het staat bij de meeste ondernemers niet bovenaan hun favoriete klusjes. Boekhouding kan een hoop tijd in beslag nemen daarom wordt dit vaak gedaan door een externe boekhouder in Etten-Leur.  In dit artikel geven wij je een paar tips die je kunnen helpen bij het verzorgen van de boekhouding.

Hulp bij inboeken

Hoe verwerk je de inkoopboekingen op een snelle manier? Een tips hiervoor is het gebruik van de factuurnummers die op de facturen staan. Wanneer je de facturen verwerkt op factuurnummer zal je de facturen sneller terugvinden. Daarnaast is het bijhouden van de crediteuren ook belangrijk. Slim hiervoor is een ouderdomsanalyse te maken. Deze analyse geeft je een overzicht met hoelang de crediteuren openstaan.

De debiteuren

Je start altijd met het goed aanpakken van je eigen facturen dit is natuurlijk het allerbelangrijkste. De facturen moeten correct opgesteld zodat ze voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Wanneer ze correct zijn opgesteld moet je ze ook nog overzichtelijk bewaren. Hedendaags kan dit steeds makkelijker omdat je online kan factureren, daarbij kun je verschillende online software gebruiken die dit automatisch voor je zullen nummeren.

Bank en kas

Op het moment dat je alles gaat bijhouden handmatig en via schriftelijk zal dit heel veel tijd kosten en daarbij ook nog is geregeld fout kunnen gaan. Hier is boekhouding software voor gemaakt. De software biedt je namelijk de optie om alle bankbestanden te importeren. De grotere banken zullen je ook helpen hierbij om dit te koppelen. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van de toewijzingsregels die gelden voor bankboekingen. Deze helpen je namelijk bij het automatiseren van de geïmporteerde banktransacties

Hoe kan ik mijn administratie het beste bewaren?

Voor het bewaren van je administratie heb je ook enkele plichten. Belastingdienst wil namelijk dat je minimaal 7 jaar (als je onderneming zo lang bestaat) de administratie bewaart. Alle documenten die te maken hebben met onroerende zaken ben je verplicht om 10 jaar te bewaren. De facturen moeten bewaard worden in de vorm waarin je ze hebt gekregen, ofwel papieren facturen moeten op papier bewaard worden. Zorg dat je zorgvuldig er mee omgaat. Zorg er dus voor dat je de boekhouding goed en overzichtelijk bewaard.