Wat je niet over het hoofd moet zien bij het doen van belastingzaken

Boekhouden is iets waar de meeste mensen niet naar uitkijken. Dat geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven die de boekhouding bij moeten houden. Maar zodra je het een aantal keer hebt gedaan, je de tijd neemt om je erin te verdiepen en de regels steeds beter begrijpt dan wordt het al een stuk minder erg. Om je verder op weg te helpen hebben we nog verschillende tips om het makkelijker voor je te maken.

Slim gebruik maken van aftrekposten

Door slim gebruik te maken van aftrekposten kun je al snel grote bedragen besparen. Zorg daarom dat je alle aftrekposten (die voor jou van belang zijn) goed kent. De tijd nemen om je hierin te verdiepen zal zich ongetwijfeld uitbetalen.
Zo wordt de hypotheekrenteaftrek steeds verder beperkt, maar zijn er nog steeds veel kosten die wel aftrekbaar zijn, zoals afsluit- en bemiddelingskosten, notariskosten, taxatiekosten en nog meer. Andere aftrekposten om gebruik te maken zijn bijvoorbeeld zorgkosten of voor ondernemers is er de ondernemersaftrek, de startersaftrek of de investeringsaftrek.

Schenken, goede doelen en schulden

Zit je vermogen boven een bepaald bedrag, waardoor je vermogensbelasting moet betalen? Dan kun je bijvoorbeeld ook een bepaald bedrag aan je kinderen schenken. Schenken kan jaarlijks belastingvrij tot een bepaald bedrag. Je kinderen blij en jij zult minder belasting betalen! Lees hier alles over schenkbelasting
Een andere manier is door te schenken aan goede doelen. Schenkingen aan goede doelen zijn namelijk ook vaak aftrekbaar voor de belasting. Ook dit kan dus een win-win zijn. Enerzijds maak je jezelf en anderen blij door een goed doel te ondersteunen en daarnaast kun je een voordeel uit halen bij de belasting. 
Schulden kent over het algemeen weinig positieve kanten. Echter, wanneer je schulden hebt, kun je er nog wel slim gebruik van maken bij de belastingaangifte. Sommige schulden zijn namelijk fiscaal aftrekbaar en ook hier is het daarom slim om goede te kijken welke wel of niet aftrekbaar zijn bij het doen van de belastingaangifte.

Geschillen met de belastingdienst

Helemaal wanneer je de belastingzaken zelf regelt dan kan het gebeuren dat niet alles correct verloopt. Soms blijkt iets niet goed te zijn en moet dit later worden gecorrigeerd, maar het kan ook gebeuren dat je het niet eens kunt worden met de belastingdienst. In zulke situaties is het belangrijk om er een expert fiscale advocatuur bij te halen die alles weet over het belastingrecht. Veel mensen proberen ook dit proces zelf te regelen, maar in veel gevallen worden de problemen groter, doordat er een aantal regels over het hoofd worden gezien.