Zo kies je het juiste transportwiel

Er zijn een hele hoop verschillende soorten transportwielen en deze zijn er allemaal om een andere functie te voldoen. Wij leggen je uit wat voor wielen er allemaal zijn en waar je op moet letten als je er gaat kopen.

Waar ga je ze voor gebruiken?

Allereerst moet je bedenken waar je de wieltjes voor gaat gebruiken. Zijn de wieltjes voor binnen, voor bijvoorbeeld onder een stoel of een bank, dan kun je voor meubelwieltjes kiezen. Zijn de wielen voor buiten dan kies je waarschijnlijk makkelijker voor RVS wieltjes. Er zijn een hoop soorten wieltjes en het is belangrijk dat je je daar even in verdiept. Er zijn een hoop bedrijven die je daar maar al te graag mee willen helpen. 

Wat is de maximale belasting?

Ieder soort wiel kan slechts een bepaalde hoeveelheid aan gewicht dragen. Meubelwieltjes kun je bijvoorbeeld niet onder een grote vriezer zetten, dan gaan ze kapot. Wil je wat zwaardere spullen of apparaten vervoeren, dan kun je beter kiezen voor PU of Nylon wielen die bij bijvoorbeeld WielenOutlet te koop zijn. Deze kunnen namelijk veel meer gewicht hebben.

Op welke vloer komt het wiel te staan?

Bedenk ook welk type loopvlak je nodig hebt. Voor een harde vloer heb je namelijk andere wielen nodig dan voor een zachte vloer. Heb je bijvoorbeeld een wat hobbelige of ongelijke vloer, dan kun je het beste voor wieltjes van elastisch rubber gaan. Deze vangen de schokken namelijk enigszins op.

Hoe wendbaar moet je zijn?

Moet je heel wendbaar zijn, of zul je vooral rechtdoor rijden? Zwenkwielen kunnen wel zwenken, bokwielen kunnen dat niet. Zijn de wielen voor een apparaat dat je makkelijk ergens naartoe moet kunnen manoeuvreren, dan kun je het beste voor alleen maar zwenkwielen kiezen. Moet je echter voornamelijk rechtdoor, dan kun je ook voor een paar bokwielen en een paar zwenkwielen kiezen.

Verdiep je in de bevestiging

Er zijn drie methodes van bevestiging voor wielen, welke je moet gebruiken hangt af van waar het wiel gemonteerd moet worden. Je hebt wielen met een rechthoekige grondplaat en bevestigingsgaten, wielen met een stift en wielen die voorzien zijn van een boutgat. Twijfel je over de bevestigingsmethode neem dan contact op met de verkoper van je wielen, die weet vaak precies wat je nodig hebt.