Wat is een begrafenisverzekering?

Niemand denkt er graag bij na, maar iedereen komt een keer te overlijden. Wanneer je bent overleden, kan het voor je nabestaanden moeilijk zijn om alles rondom je uitvaart te kunnen regelen, zowel op het gebied van het regelen van de uitvaart zelf als de kosten die hieraan verbonden zijn. Daarom bestaat er zoiets als een begrafenisverzekering. Deze sluit je af wanneer je nog lekker in je vel zit, zodat wanneer de laatste dag nadert je hierop voorbereid kunt zijn. Er zijn verschillende soorten begrafenisverzekeringen, dus is het handig te weten wat het precies inhoudt om de juiste te kiezen voor jouw situatie.

De begrafenisverzekering in de notendop

Een begrafenisverzekering is een verzekering die je afsluit om de (financiële) zaken rondom je overlijden geregeld te krijgen. Hierdoor hoeven je nabestaanden niet zelf uit te zoeken waar ze het geld vandaan moeten halen om deze kosten te kunnen betalen. Een begrafenis kan al gauw duizenden euro’s kosten, dus is een begrafenisverzekering wel handig om iedereen die dit niet zomaar op de bank heeft staan te kunnen helpen.

Begrafenisverzekering is eigenlijk de naam die in de volksmond wordt gebruikt. Officieel heet deze verzekering een uitvaartverzekering, omdat er meer wordt geregeld dan alleen de begrafenis zelf. Denk bijvoorbeeld aan zaken als de uitnodigingen, het vervoer van en naar het uitvaartcentrum, de aankleding en de receptie. Daarnaast kan een uitvaartverzekering ook voor een crematie gebruikt worden, waardoor begraven niet eens van toepassing is. Daarom zul je meestal de naam uitvaartverzekering tegenkomen in plaats van begrafenisverzekering.

Wat vergoed de begrafenisverzekering?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen en het grote verschil in deze verzekeringen is wat er met het geld van de premie gedaan wordt. Zo kan de premie gebruikt worden om de verzekeraar de uitvaart al te laten regelen (naturaverzekering), maar kan het premiebedrag ook direct aan de nabestaanden uitgekeerd worden om de uitvaart zelf te kunnen regelen (kapitaalverzekering). Daarnaast zijn de hoogte van de premie en waarvoor de premie gebruikt kunnen worden anders. Zo is het bij de naturaverzekering afhankelijk van welke aanbieder de verzekering aanbiedt, of zaken als het versturen van uitnodigingen, de catering bij de receptie, het onderhoud van de grafsteen of het krijgen van een luxe urn zijn meeverzekerd. Kijk daarom eerst goed in de voorwaarden wat er allemaal is meeverzekerd en kies voor de verzekering die alleen de zaken vergoed die jij ook vergoed wilt hebben.

Begrafenisverzekeringen vergelijken

Er zijn veel begrafenisverzekeringen, ieder met een andere premie en voorwaarden. Om niet te veel kwijt te hoeven zijn aan de premie van de verzekering is het handig de verschillende verzekeringen en aanbieders met elkaar te vergelijken. Dit kun je eenvoudig doen door de belangrijkste zaken, zoals je geboortedatum en gemeente, in te vullen in een vergelijkingssite en te kiezen voor wat voor soort uitvaart jij zou willen hebben. Je krijgt dan een duidelijk overzicht welke verzekeringen er het beste bij je wensen passen en je kunt deze meteen via de link afsluiten.

Meer info: Zeker.com