Wat kost een uitvaart?

Een uitvaart regelen kan aardig wat gedoe opleveren. Is het niet het regelen van de uitvaart, dan zijn het de kosten wel. Een uitvaart kan aardig wat euro’s kosten, wat niet iedereen zomaar op kan hoesten. Met welke kosten moet je als nabestaande rekening houden na het overlijden van je dierbare? We zetten de standaard kostenposten voor je op een rijtje.

Begraven of cremeren

De eerste vraag die meestal naar boven komt bij een uitvaart is of de overledene begraven of gecremeerd moet worden. Deze beslissing staat vaak al in het testament. Een crematie is meestal goedkoper. Dit komt omdat je geen kosten hebt aan bijvoorbeeld de grafsteen, het gebruik van de grond op het kerkhof en de grafrechten. Bij een crematie hoef je alleen te denken aan de kist, de urn of mogelijk een dienst om het as al uit te strooien. Gemiddeld kost een gewone crematie rond de 2000 euro, terwijl een begrafenis al richting de 3500 kan kosten, afhankelijk van in welke gemeente de overledene woonde.

Daarnaast wil je meestal nog even een laatste groet kunnen doen, waardoor je ook moet denken aan de kosten van de eindceremonie en de receptie. Deze receptie kun je zo uitgebreid mogelijk maken als je wilt, inclusief volledige catering. Gemiddeld liggen de prijzen hiervoor rond de 1400 euro, onafhankelijk van het type uitvaart.

De verzorging

Daarnaast is het belangrijk hoe de uitvaart verzorgd is. We hadden het al over een receptie met broodjes, maar ook de uitvaart zelf kan naar eigen smaak opgesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan een net aangeklede aula, het type grafkist, of de overledene nog in de visagie gezet moet worden en of er bloemstukken geplaatst moeten worden. Ook als je kijkt naar de grafsteen of urn is er veel keuze. Hoe meer aankleding, hoe hoger de kosten.

Zelf regelen of door een verzorger

Veel mensen laten de uitvaart geregeld worden door een uitvaartverzorger. Hier zijn de meeste mensen ook voor verzekerd. Deze verzorger regelt alles voor de uitvaart op basis van jouw wensen, die van de overledene en het budget. Gemiddeld kunnen de kosten van de uitvaartverzorger rond de 1800 euro liggen, maar ook dit verschilt per gemeente.

Overige kosten

Dit waren de standaard kosten, maar er zijn natuurlijk meer zaken die je kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan de dierbare tijdelijk opgebaard laten liggen, een rouwadvertentie in de krant of dat de overledene wordt opgenomen in het condoleanceregister. Deze keuzes zijn optioneel en verschillen sterk per actie en locatie.

Het totaalplaatje

Een uitvaart kan al gauw duizenden euro’s kosten. Daarom is het verstandig om een goede uitvaartverzekering te hebben. Daarnaast is het handig om alles al vastgelegd te hebben in je testament, zodat er geen onnodige kosten gemaakt hoeven te worden als je geen uitgebreide uitvaart had gewild. Daarnaast is het handig om offertes aan te vragen bij verschillende verzorgers, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken. Schakel de uitvaartverzorger met name alleen in voor de punten die je zelf niet weet te regelen en probeer te kijken wat je zelf kunt doen.

Meer weten over de kosten voor een uitvaart? Kijk dan eens op Uitvaartverzekeringwijzer.net