Vochtproblemen in- en rondom het huis

Vocht in het huis zorgt ervoor dat er condensatie ontstaat. Deze condensatie leidt tot verschillende schimmels en zwammen. Deze vochtproblemen zijn gelukkig wel goed op te lossen. Om tot een oplossing te komen, zal er eerst naar de oorzaken moeten worden gekeken.

Er kunnen altijd problemen zijn ontstaan waar specialismen voor nodig zijn. Vaak is dit nodig bij een lek in het riool of doorslaande gevels. Bij dit soort geavanceerde vochtproblemen is het verstandig om vochtspecialist Alpha Vochttechniek te benaderen. 

Oorzaken van vochtproblemen 

Vochtproblemen in huis ontstaan bij een luchtvochtigheid die hoger is dan 60%. Een normale luchtvochtigheid is tussen de 40 en 60%. Een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot verschillende schimmels in het huis. Meestal ontstaat dit optrekkend vocht door:

  • Vocht in de muur 
  • Vocht in het dak 
  • Vocht in de kruipruimte of kelder.      

In het najaar ontstaan er vaak schimmelplekken in en rondom het huis. Dit komt doordat er veel lange natte dagen zijn in deze periode van het jaar. Deze schimmelplekken ontstaan door het binnendringen van het regenwater in de muur. Als deze regenbelasting te hoog wordt, kan dit ervoor zorgen dat er optrekkend vocht in de binnenzijde van constructie trekt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er niet genoeg wordt geventileerd. Vaak ontstaan er dus veel schimmelplekken in de badkamer. Dit komt doordat er een hoge luchtvochtigheid is en er te weinig wordt geventileerd. 

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk om de woning goed te isoleren en ventileren. Je kunt vochtproblemen echter voorkomen. Veel mensen hebben ruimtes in het huis waar de temperatuur lager is dan 15 graden. Als dit in de winter is, dan ontstaat er condens op de ramen. Het is verstandig om de ruimtes in het huis, het gehele jaar door, minimaal 17 graden te houden. Ook zijn er een aantal punten waar op gelet kan worden om vochtproblemen te voorkomen: 

  • De was buiten ophangen (indien het goed weer is uiteraard). 
  • Het dichten van kleine gaatjes in de muren.
  • Blijven ventileren na het koken of douchen.
  • Extra ventileren als er bezoek is.