Tips voor het kopen van een matras

Je slaapt ongeveer één derde van je leven. Dat is behoorlijk veel en dat is ook niet zo gek, want een goede nachtrust is enorm belangrijk. Zonder een goede nachtrust kun je je niet goed concentreren, heb je weinig energie en loop je zelfs het risico op verschillende ziektes en aandoeningen. Meer dan genoeg reden dus om ervoor te zorgen dat je iedere nacht echt lekker slaapt. En dat begint bij je matras.

Matrassen zien er op het eerste gezicht misschien allemaal hetzelfde uit. Ze zijn wit, rechthoekig en zacht. Toch zit er wel behoorlijk wat verschil in verschillende soorten matrassen en dat kan flink wat effect hebben op de manier waarop je slaapt. Het is dan ook belangrijk dat je een comfortabel matras hebt. In dit artikel geven we je drie criteria waar je aan moet denken bij het kopen van een nieuw matras.

Een goede ondersteuning is belangrijk

Je beoordeeld natuurlijk zelf of een matras lekker ligt. Het is echter belangrijk dat je matras ook goed ligt. Dat houd in dat je matras je ook op de juiste plekken ondersteunt. De juiste ondersteuning zorgt ervoor dat je geen last krijgt van rug- en nekklachten. Het zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht ligt, waardoor er geen druk komt te staan op bepaalde delen van je ruggengraat. Het hangt af van je slaaphouding waar je de meeste ondersteuning nodig hebt in een matras. Om erachter te komen wat voor soort matras goed werkt voor jou, kun je het beste even met een expert praten.

De drukverdeling bepaalt of je lekker ligt

Als je een matras hebt gevonden dat je lichaam goed ondersteunt, moet je ook nog een matras vinden dat de juiste drukverdeling heeft. Ga je voor hard, zacht, of iets daar tussenin? Het is belangrijk dat je kiest voor de beste drukverdeling voor jouw lichaam, zodat de druk op je lichaam gelijk wordt verdeeld.

Hoe lang gaat het matras mee?

Natuurlijk is het fijn als je matras niet na 5 jaar al versleten is. Bij matrassen geldt de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’. Een goedkoop matras verslijt sneller, waardoor de kwaliteit van je slaap erg achteruit gaat. Je kunt veel beter een wat duurder matras van hoge kwaliteit en hoogwaardige materialen kopen. Zo zijn natuurlatex matrassen vaak van erg goede kwaliteit. Deze gaan dan ook erg lang mee, vaak tot wel 20 jaar! Daarbij zijn deze matrassen duurzaam en anti allergeen.