De voor-en nadelen van een sociaal intranet

De beveiliging van bedrijfsgegevens staat anno 2021 centraler dan ooit. Dit komt enerzijds doordat we meer en meer digitaal gaan werken, maar anderzijds ook zeker door het thuiswerken. Doordat men thuis op de eigen internetverbinding werkt, zijn de bedrijfsgegevens een stuk minder goed beveiligd dan bijvoorbeeld op kantoor. Men gebruikt dezelfde internetverbinding namelijk voor tal van andere activiteiten dan werk, hierdoor is de kans op een hack van de computer en daarmee een lek van de bedrijfsgegevens een stuk groter. Een manier om dit tegen te gaan is door middel van een sociaal intranet. In deze blog vertellen we je hier graag meer over!

Voordelen sociaal intranet

Een sociaal intranet fungeert als digitale omgeving van jouw onderneming. Je medewerkers dienen hierop in te loggen en de werkzaamheden hierin uit te voeren en/of bij te houden. Wanneer je het inloggen laat verlopen via een 2 factor authentication weet je zeker dat je bedrijfsgegevens in ieder geval veilig zijn als je medewerkers thuiswerken. Naast de veiligheid draagt het sociale intranet ook als bij aan een stukje kwaliteitsmanagement. Doordat de werkzaamheden in een online systeem worden bijgehouden zijn deze altijd inzichtelijk en kunnen medewerkers hier gemakkelijk op terugvallen. Ook kun je hier handleidingen en andere handige documenten in bewaren. Zo kunnen nieuwe medewerkers gemakkelijk alle benodigde documenten inzien en vinden!

Nadelen sociaal intranet

Er kleven eigenlijk relatief weinig nadelen aan een sociaal intranet. Het grootste nadeel zit hem in de incompleetheid van veel sociale intranetten. We raden je daarom altijd aan om op zoek te gaan naar een sociaal intranet met zoveel mogelijk functies. Het werkt namelijk nogal frustrerend als je voor verschillende bedrijfsprocessen verschillende systemen moet gebruiken. Wanneer dit het geval is, dan is de kans groot dat medewerkers toch op een andere manier gaan werken. Het hele idee van een veilige werkomgeving voor thuis gaat op deze manier verloren. Ben je op zoek naar een mooi en compleet sociaal intranet? Bekijk dan de mogelijkheden van scienta eens! Daarnaast kost een systeem zoals dit natuurlijk geld. Of dit echter echt een nadeel te noemen is valt te betwisten. Ieder online systeem kost namelijk geld.