Sommige mensen komen in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering. Maar wat is eigenlijk voordeliger? Een individuele zorgverzekering of je aansluiten bij een zorgverzekering voor een collectief? Kan je geld besparen met een collectieve zorgverzekering of juist niet? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Wat is een collectieve zorgverzekering?
Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die met een grotere groep wordt afgesloten. Dit biedt voordelen voor zowel de verzekeraar als de verzekerden. Het grootste voordeel is toch wel dat de verzekeraar hierdoor korting kan bieden op de premie. Maar let op: sinds januari 2023 is het niet meer toegestaan om korting te geven op de basisverzekering. Bij aanvullende verzekeringen mag dit nog wel.
Collectieve zorgverzekeringen worden voor verschillende groepen aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Werknemers binnen een bepaalde branche of groot bedrijf
- Huurders
- Leden van bepaalde clubs
- Patiëntenverenigingen voor chronisch zieken
Een collectieve zorgverzekering is dus voornamelijk interessant voor mensen die op zoek zijn naar een aanvullende zorgverzekering en niet meer willen betalen dan nodig is. Door met een grotere groep van gelijkgestemden een verzekering af te sluiten, kun je besparen op de aanvullende verzekering middels de collectiviteitskorting.
Is het altijd de goedkoopste optie?
Maar is het financieel gezien altijd aantrekkelijker om voor een collectieve zorgverzekering te kiezen? Dat niet. Dit is geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie. Hoewel de collectiviteitskorting zeker voordelen biedt, betekent dit niet in alle gevallen dat je ook goedkoper uit bent.
Het is daarom belangrijk om eerst goed te vergelijken. Zet de tarieven van individuele zorgverzekeringen op een rijtje en leg deze tegenover de gehanteerde tarieven bij collectieve zorgverzekeringen. Zo weet je zeker of dit voor jou de voordeligste optie is en betaal je nooit meer dan nodig.
Breng je zorgwensen goed in kaart
Een nadeel van een collectieve zorgverzekering is dat je hierdoor sneller over- of juist onderverzekerd bent. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat jouw zorgwensen zijn en of je een dergelijke aanvullende verzekering wel echt nodig hebt of dat je juist nog meer nodig hebt. Pas dan weet je of de verzekering goed bij je past en of dit voor jou de voordeligste optie is.
Weet je niet goed wat jouw zorgwensen zijn? Schrijf dan op hoe vaak je van de zorg gebruik hebt gemaakt de afgelopen jaren en waar de meeste kosten in zijn gaan zitten. Dit geeft je alvast goed inzicht in wat je nodig hebt en op welke vlakken je je wellicht aanvullend moet verzekeren.