Is het wel verstandig om geld te lenen?

Is het verstandig om geld te lenen? Dat is een vraag die steeds vaker gesteld wordt. We zijn immers allemaal wel op de hoogte van het feit dat geld lenen ook daadwerkelijk geld kost, maar waarom zou je dan überhaupt overwegen om geld te lenen? Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Daarnaast is hier geen kant-en-klaar antwoord op. In sommige situaties kan geld lenen namelijk inderdaad heel gunstig zijn en soms zelfs noodzakelijk. Daarom is het goed om te weten wat er mogelijk is en wat voor jou de beste keuze is.

Wil jij een lening aanvragen en ben je benieuwd of dit voor jou de beste keuze is? In dit artikel lees je alles wat je moet weten om de juiste beslissing te maken.

Legitieme redenen om geld te lenen

De slogan “Let op, geld lenen kost geld”, doet vermoeden dat geld lenen eigenlijk nooit een goede keuze is. Dit is echter niet altijd het geval. Wel moet er goed worden nagedacht over het belang van jouw leendoel. Is het echt noodzakelijk om geld te lenen. In alle gevallen geldt immers dat het zelf betalen met eigen spaargeld een stuk voordeliger is. Er zijn echter situaties waarin dit niet mogelijk is.

Denk bijvoorbeeld aan het dak dat lekt en nodig gerepareerd moet worden om verdere schade aan het huis te voorkomen. Wanneer je op dat moment financieel niet in staat bent om dit zelf te bekostigen, kan een lening de uitkomst bieden. Ook als je auto het plotseling begeeft en je echt niet zonder kan, is lenen natuurlijk een fijne oplossing.

Er zijn ook situaties denkbaar waarbij lenen zelfs gunstig kan zijn. Bij een verbouwing aan het huis kan je soms namelijk zelfs in aanmerking komen voor renteaftrek. Dit in combinatie met de historisch lage rentetarieven, maakt lenen aantrekkelijker dan ooit. Daarnaast is lenen eigenlijk altijd een goed idee als je wilt investeren in jezelf of je bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer je een studie wilt volgen. Dit doe je immers met het zicht op een betere baan en een hogere salaris. Daardoor zal je uiteindelijk de kosten dubbel en dwars terugverdienen.

Waar moet je op letten bij het lenen van geld?

Wanneer je geld gaat lenen wil je natuurlijk zo voordelig mogelijk uit zijn. Daarom is het belangrijk om met enkele factoren rekening te houden. Het is allereerst verstandig om een online vergelijking uit te voeren. Op die manier krijg je direct een duidelijk overzicht van de goedkoopste kredietverstrekkers en weet je zeker dat je de voordeligste keuze maakt. Natuurlijk zijn er nog meer dingen waar je op moet letten. We zetten ze kort op een rijtje:

De looptijd van de lening. Hoe langer je over het aflossen van de lening doet, hoe meer je moet betalen. Daarom is het financieel aantrekkelijker om voor een kortere looptijd te kiezen. Dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn, want dit betekent ook dat je maandelijks meer moet aflossen.

Hoeveel je in totaal kwijt bent aan de rente en maandelijkse aflossing en of dit maandelijks haalbaar is.