De inflatie laat spaargeld verdwijnen, wat kan ik doen?

De inflatie baart ons veel zorgen. Niet alleen is alles veel duurder, maar het zorgt er ook voor dat spaargeld – waar je jarenlang voor hebt gewerkt – steeds minder waard wordt. Als de inflatie op deze manier blijft toenemen, betekent dit dus eigenlijk dat je iedere dag armer wordt. Met het geld wat nu op de spaarrekening staat, kan je steeds minder kopen. Het is dus weinig zinvol om je spaargeld te laten staan. Niet zolang de spaarrentes niet gelijk of hoger dan de inflatiecijfers zijn. En die situatie lijkt op dit moment nog ver weg te staan van de realiteit. Maar wat kan je zelf doen als je ziet dat je spaargeld steeds minder waard wordt? Welke mogelijkheden zijn er om je vermogen net zo hard te laten groeien (en het liefst nog harder) dan de huidige inflatie?

Beleggen met behulp van een vermogensbeheerder

Beleggen is op dit moment één van de meest aantrekkelijke alternatieven voor sparen. Wel zitten hier ook enkele risico’s aan verbonden. Je hebt wel de nodige kennis en ervaring nodig om succesvol te kunnen beleggen. Hier gaat veel tijd in zitten. Om zoveel mogelijk rendement te behalen en tegelijkertijd zo min mogelijk risico te lopen, kan het daarom verstandig zijn om een vermogensbeheerder in te schakelen. Beheerd beleggen met Evi is daarom een prima alternatief wanneer je je spaargeld op de juiste manier wilt inzetten.

Een vermogensbeheerder is een professionele partij die de kennis en ervaring heeft om succesvol mogelijk te beleggen. In overleg met jou gaan zij op zoek naar manieren om het geld te verdelen en te beleggen. Op die manier bespaar je veel extra tijd en weet je zeker dat het beleggen op de juiste manier zal gebeuren.

Hypotheek aflossen

Heb je flink wat spaargeld op je rekening staan en vind je dat je het nu niet op de juiste manier gebruikt? Zeker niet gedurende de huidige inflatie? Dan is het goed om naar manieren kijken om op de lange termijn geld te besparen en te verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door je hypotheek eerder af te lossen. Door de hypotheek snel af te lossen, zal de woning volledig van jou worden. Hierdoor gaan de maandelijkse lasten flink omlaag, waardoor je maandelijks weer meer bespaart én wordt de woning meer waard bij de verkoop.

Houd er wel rekening mee dat deze methode met name een belangrijke rol speelt op de lange termijn. Het geld komt pas vrij zodra je de woning verkoopt. Voor die tijd kun je er dus niets mee doen.

Verduurzamen in huis

Verduurzamen is in de afgelopen jaren al steeds populairder geworden. Het is tevens een goede manier om je spaargeld voor een goed doel in te zetten. Door je woning te verduurzamen, draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot in Nederland. Daarnaast verlaag je ook je energiekosten en geniet je van een hoger wooncomfort. Ook wordt een verduurzaamde woning doorgaans meer waard op de woningmarkt. Zo profiteer je dus van verschillende financiële voordelen en behaal je meer rendement dan wanneer je je spaargeld op de spaarrekening laat staan.