Dit kun je doen tegen kalkaanslag

Kalkaanslag in je douche, op kranen en in afwas en wasmachines is niet alleen lelijk om te zien, maar heeft nog veel meer nadelen. Kalk is feitelijk een soort gesteente dat aankoekt in leidingen, kranen en machines en die kan zorgen voor verstoppingen of het defect raken van apparatuur. Ook zorgt kalk voor een hoger energieverbruik en kan het, als je er allergisch voor bent, schadelijk zijn voor je gezondheid. Genoeg redenen dus om kalkaanslag aan te pakken. Maar op welke manieren kun je slim en voordelig kalkaanslag te lijf gaan? In dit artikel hebben we de beste manieren verzameld om kalk tegen te gaan, te verwijderen of kalkaanslag te voorkomen.

1. Gebruik een waterontharder

Een slimme manier om kalk effectief te verwijderen, is door gebruik te maken van een wateronthardingsmiddel, zoals de  waterontharders van Soft Water Systems. Waterontharders zorgen ervoor dat de kalk in het water oplost en je snel van kalkaanslag verlost bent. Dat betekent dat je jezelf een hoop ellende bespaart, je apparaten langer meegaan en je geen overlast meer hebt van kalkresten op kranen, in verwarmingsleidingen of in de vaatwasmachine.

2. Voorkomen is beter dan genezen

Er is een vrij simpele methode om kalkaanslag in de badkamer te voorkomen of op zijn minst de aanslag van kalk te minimaliseren. Heb je lekker gedoucht of een bad genomen? Maak dan na afloop meteen de wanden en de vloer goed droog met een handdoek. Nog beter is natuurlijk om in je badruimte ook een goed ventilatiesysteem te installeren, zodat de ruimte goed kan doorluchten.

3. Gebruik een glansspoelmiddel

Wat ook prima werkt is om een glansspoelmiddel te gebruiken. Dit kan een vaatwastablet zijn die je (gebruik ongeveer 1/5e van een tablet) door een emmer water mengt. Maak hier vervolgens de tegels in je badkamer grondig mee schoon.

4. Ook schoonmaakazijn doet zijn werk goed

Schoonmaakazijn is een perfect middel om je kranen, douchekop, leidingen en tegels mee te ontdoen van kalkaanslag. Het middel is voordelig en gemakkelijk in gebruik. Let wel op dat je een spons of doekje gebruikt en geen schuursponsje. Schuursponsjes veroorzaken namelijk krassen op metaal en keramische tegels.