Bespaar op kosten als ondernemer

Wanneer je als ondernemer wilt besparen, dan is het raadzaam om eerst je vaste kosten in kaart te brengen. Waar gaat je geld nu eigenlijk naartoe? Veel van je collega-ondernemers geven veel geld uit, maar hebben eigenlijk geen idee waar het naartoe gaat. Daar wil je toch niet bij horen? De volgende tips kunnen je als ondernemer helpen om aanzienlijk te besparen op een aantal kostenposten.

Breng je kostenposten apart in kaart

Maak onderscheid tussen een aantal kosten, zoals vaste lasten en variabele lasten. Vaste lasten bestaan onder meer uit:

 

  • zakelijk energieverbruik;

  • verzekeringen;

  • hypotheken;

  • rente van vreemd vermogen;

  • vrijwillige vasten lasten, deze bent u zelf vrijwillig aangegaan, bijvoorbeeld contracten met een marketingpartij.

 

Daarnaast zijn er nog lasten die variabel zijn. Deze lopen parallel aan bijvoorbeeld de productie. Hierbij kun je denken aan saleskosten of het brandstofverbruik.

Bespaar op uw energiekosten

Er zijn tal van manieren om te besparen op energiekosten. Dit is ook een item wat de laatste jaren veel in de media is. Je kunt beginnen door goed te kijken naar de prijzen die er zijn omtrent energie. Zakelijke energie vergelijken met Gazprom Energy kan vaak een hoop schelen in directe kosten. Het loont dan ook zeker om hier naar te kijken bij energieleveranciers. Daarnaast kan er door oplettendheid en investeringen in verlichting veel bespaard worden. Onnodige verlichting door aanblijvende lampen kan worden opgelost door bewegingssensoren. Daarnaast is LED-verlichting een andere manier van effectief investeren in verlichting.

Welke abonnementen heb je?

Breng je abonnementen in kaart en zorg ervoor dat je deze goed vergelijkt met de mogelijkheden van het moment. Probeer zoveel mogelijk zicht te houden op deze uitgaven. Vaak krijg je als ondernemer ook korting wanneer je voor zoveel mogelijk opties in een pakket kiest. Voor zzp’ers, maar ook voor grote bedrijven zijn abonnementen beschikbaar waarin internet, televisie en telefoon te bundelen zijn.

 

Administratie en aftrekposten

Heb je nu alles op een rijtje? Mooi! Dan kun je nu optimaal gebruik gaan maken van jouw administratie. Vaak zijn er nog wat fiscale voordelen waar je als ondernemer voor in aanmerking kan komen. Hierbij kun je denken aan startersaftrek, wanneer je net begonnen bent. Wanneer je een investering hebt gedaan, kun je weer in aanmerking komen voor bedrijfsmiddelen. Vaak loont het om dit goed te bekijken, zodat  aan het einde van het jaar een stuk minder belasting betaald hoeft te worden!