Time management; Waarom?

Ondanks dat er in een dag 24 uur zit, lijkt er altijd wel een tekort aan tijd te zijn. Voor veel mensen is het nog steeds een leerproces om het beste hun tijd in te plannen. Gelukkig zijn er genoeg tips en methodes om hierbij te helpen zoals time management. In dit artikel gaan we het hebben over wat timemanagement nou eigenlijk is, welke technieken er zijn en de vele voordelen ervan. Ook geven we een aantal tips van hoe je het beste zelf je tijd kan managen.

Wat is time management?

Timemanagement is een bekende term in het bedrijfsleven. Time management is het procesmatig, effectief en efficiënt inplannen van je tijd zodat je zoveel mogelijk gedaan krijgt in zo min mogelijk tijd. Je werkt als gevolg ook erg gestructureerd, zorgvuldig en je wordt niet ondergedompeld in werk. Dit klinkt voor meeste mensen als muziek in de oren, je kan een training timemanagement volgen als je interesse hebt om zelf gebruik te gaan maken van timemanagement technieken. Welke technieken zijn er dan precies? Je hebt voor time management allerlei verschillende technieken en manieren van aanpak, daar gaan we het in de aankomende alinea´s verder over hebben.

Technieken

Je hebt voor time management dus meerdere technieken onder andere de slik-die-kikker-methode. Met de Slik-die-kikker-methode pak je de werkzaamheden waar je het meest tegenop kijkt en die het meeste werk zijn als eerste aan. Doe de meest irritante taak als eerste, dan ben je er ook vanaf. Dit gedaan hebben en van je lijstje kunnen afvinken geeft een voldaan gevoel. Dit geeft je ook weer meer motivatie en ruimte voor de andere punten die gedaan moeten worden. Ook heb je de pomodoro techniek. Je hakt de dag in blokken bijvoorbeeld van 2 uur, neem na elk blok een korte pauze. Met deze techniek zul je merken dat je meer gefocust bent en langer gefocust kunt blijven. Zo houd je de regie over je taken en je tijd en zul je merken dat je geen tijd verspild aan andere dingen. Dit waren twee voorbeelden maar er zijn nog meer technieken die je kunt toepassen voor time management.

Voordelen

Wat zijn dan nu kort samengevat de voordelen van time management en waarom het verstandig is om eraan te beginnen? Je hebt meer controle en overzicht. Je krijgt meer gedaan in minder tijd, je werkt efficiënter en je hebt meer focus.