Met deze manieren houd jij je administratie makkelijk bij

Je administratie bijhouden kan een enorme chaos zijn. Je kunt bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat je geld mist. Alle rekeningen en facturen staan door elkaar. Je hebt niks in mapjes zitten. Maar hoe kan je nou het beste je administratie bijhouden? Dat kom je te weten na het lezen van dit artikel.

Zorg voor discipline

De beste tip je je kan hebben voor administratie bijhouden is het niet al te ingewikkeld maken. Zorg voor een eenvoudig en overzichtelijk systeem. Wanneer je bijvoorbeeld een rekening binnen krijgt, laat deze niet in huis ergens op tafel liggen, maar doe hem meteen in een map bij alle andere onbetaalde rekeningen. Hiervoor kan je ook nog een speciaal tabblad maken met de naam ‘Onbetaalde rekeningen’.

Alles op één plek bewaren

Bewaar alle betaalde rekeningen in een aparte map dan de onbetaalde. Zo voorkom je verwarring met welke je al wel hebt betaald en welke niet. Werk ook met tabbladen. Zo is het overzichtelijker bij welke rubrieken verschillende rekeningen horen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om rubrieken als ‘huis’, ’zorg’, ’auto’, ‘kinderen’ te maken. Zo kun je op het einde van het jaar sneller een jaaroverzicht maken met uitgaven.

Regelmatig checken

Het is ook verstandig om regelmatig al je rekeningen te checken of alle betalingen kloppen die je hebt gedaan of geld wat je nog binnen moet krijgen. Je kunt tegenwoordig ook zien waar je geld aan uitgegeven wordt. Aan je huis, auto, boodschappen, etc. Het komt namelijk best vaak voor (vooral bij de jongere generatie) dat niet alle betalingen worden gedaan. Jongeren denken vaak wanneer ze een betaalverzoek van hun vrienden krijgen: “Doe ik zo wel. Nu even geen tijd voor.”. En dan vergeten ze het om te doen. Check dit dus goed.

Stel reminders in

Reminders instellen is ook een handige manier om je administratie goed bij te houden. Ieder jaar moet je wel vaste betalingen doen (belastingaangifte, bezwaar tegen woz-beschikking, etc.). Zet dus een reminder de dag of paar dagen voordat je het kan doen zodat je het niet vergeet. Ook kan je het nog doen een paar dagen nadat het open wordt gesteld voor als je het was vergeten of geen tijd had.
Heb je nou geen zin, discipline of tijd om je administratie bij te houden? Probeer dan eens wat meer aan VvE administratie uit te besteden. Zo wordt je administratie op een professionele en overzichtelijke manier bijgehouden.