Lease auto voor werkende mensen

Tegenwoordig worden veel auto’s geleast. Dit kan zowel privé als zakelijk. Binnen deze twee vormen van lease heb je twee opties. Zo heb je onder andere zakelijke full operational lease. Hierbij wordt een vast bedrag per maand betaald om in de auto te rijden. In dit bedrag zitten alle kosten die bij het rijden van een auto komen kijken, behalve de brandstofkosten. Bij full operational lease kun je verschillende soorten auto’s en verschillende merken leasen, bijvoorbeeld een full operational lease van volkswagen. Meestal heeft het bedrijf een leasecontract met een bepaalde dealer, waardoor het gehele bedrijf alleen dat merk auto rijdt.

Wel jouw eigendom, maar meer verantwoordelijkheden

De andere vorm van leasen is financial lease. Daarbij ben jij als leasenemer al direct eigenaar van de auto. Financial lease is fijn, omdat je zelf alleen de autoverzekering, wegenbelasting en het onderhoud zelf hoeft te regelen. Bovendien kun je ook fiscaal gezien voordelen krijgen als je financial least. Het is bij financial lease dus een soort hypotheek die je afsluit op je auto in plaats van op je huis. Je bent namelijk wel direct de eigenaar van de auto, maar je moet hem wel in termijnen afbetalen. Financial lease wordt over het algemeen minder snel gekozen voor bedrijven dan full operational lease.

De verschillen op een rij

Maar wat past nou beter bij jou? Full operational lease of toch financial lease? Zoals gezegd zijn alle kosten bij operational lease opgenomen in het leasetarief. Dit is daardoor vrij duur, maar je hebt daardoor wel minder verantwoordelijkheden over de auto, omdat veel al geregeld is door de leasemaatschappij. Bij financial lease moet je meer zelf regelen, loop je meer economische risico’s, maar is de auto wel jouw eigendom aan het einde van het leasecontract. Sommige leasemaatschappijen bieden aan bedrijven alleen full operational lease aan, omdat je dan als bedrijf voor minder economische risico’s staat.

Profiteer van voordelen en kies een elektrische auto

Als je weet wat voor soort leasecontract jij wilt, of welke jouw bedrijf heeft afgesloten, is het tijd om specifieker te kijken naar wat voor soort auto jij wilt. Elektrische auto’s worden steeds populairder en ook steeds meer gestimuleerd vanuit de overheid. Misschien verkies jij daarom het leasen elektrische auto boven een diesel of benzine auto. Aan elektrisch leasen kunnen een aantal voordelen zitten. Zo krijg je een lager bijtellingspercentage. Bovendien is het voor het milieu beter, omdat de auto geen schadelijke stoffen uitstoot. Daarnaast is een elektrische auto stiller dan een auto met verbrandingsmotor. Daarnaast accelereren elektrische auto’s sneller en zien ze er vaak wat luxer uit.

Geen werkgever, maar toch full operational lease?

Als jij een ZZP’er bent, ben je wel werkend, maar niet voor een bedrijf. Je kan als ZZP’er dus niet zo makkelijk zakelijk gaan leasen, omdat je niet in dienst bent van een bedrijf. Toch bieden sommige leasemaatschappijen wel full operational lease aan, aan ZZP’ers. Het is daarvoor wel belangrijk dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moet je een KvK nummer hebben en er moeten jaarcijfers van jou beschikbaar zijn. Aan de hand daarvan bepaalt de leasemaatschappij of jij toch in aanmerking komt voor de full operational lease. Ben je pas net een ZZP’er en heb je nog geen jaarcijfers? Neem dan even contact op met een leasemaatschappij.