De mythen van makkelijk geld verdienen: wat werkt nou echt?

Het internet staat er vol mee: manieren om snel en vooral zonder moeite geld te verdienen. Dat is natuurlijk een erg aantrekkelijke deal; wie wil er nou niet slapend rijk worden? In dit artikel bespreken we hoe je snel en makkelijk geld kunt verdienen en laten we je weten of het ook écht werkt of niet – zo weet jij precies of het jouw tijd waard is!

Online enquêtes

Wanneer je op het web zoekt naar manieren om snel en makkelijk geld te verdienen, dan komt het invullen van enquêtes als gauw naar boven. Het lijkt te mooi om waard te zijn: je vult een paar vragenlijsten in en het geld stroomt binnen! We zijn eerlijk als we je zeggen dat het inderdaad mooier gemaakt wordt dan dat het is. Doorgaans verdien je geen geld, maar ‘punten’ die je vervolgens in kunt wisselen voor een uitbetaling of cadeaubonnen van bepaalde webwinkels. Meestal word je pas uitbetaald nadat je een X aantal punten hebt verzameld en dat kost je een hoop tijd. De lengte van de vragenlijst verschilt per keer en niet alle websites zijn even eerlijk over het aantal minuten dat de enquête je daadwerkelijk kost. Dat betekent dat je hele avonden achter je laptop moet zitten om het gewenste aantal punten te verdienen voor een paar euro extra op je betaalrekening of een cadeaubon. 

Wanneer je veel tijd hebt en snel door de enquêtes heen vliegt, dan kan het een rendabele manier zijn om extra geld te verdienen. Wil je echter écht waar voor je tijd, dan kun je nog altijd beter een bijbaantje nemen!

Kopen = geld verdienen

De stelling ‘kopen = geld verdienen’ leest wellicht wat vreemd; toch kan het een goede manier zijn om extra geld te verkrijgen. Deze methode om online geld te verdienen wordt ‘cashback’ genoemd. Verschillende webshops sluiten zich aan bij een cashback website, zoals Spaaractief.nl. Vervolgens maak jij een account aan bij die cashback website en ga je via de website naar de webwinkel. Daar koop je een product en na een paar dagen staat een percentage van het aankoopbedrag terug op je rekening. Op die manier koop je al jouw producten met korting. Je denkt wellicht: wat hebben die websites daar nou aan? Dat is eigenlijk heel simpel: de cashback website krijgt een commissie doordat jij via hen naar de webwinkel gaat en de webwinkel krijgt er klanten bij die terug blijven komen. Binnen Nederland doen alleen al duizenden webshops mee aan deze cashback deals; van voedsel tot kleding.

Doordat jij jouw producten met korting kunt kopen, bespaar je op die aankopen. Besparen staat gelijk aan geld verdienen, omdat je elke euro die je bespaart op jouw spaarrekening kunt zetten. Daar kun je dan weer leuke dingen van doen, zoals bijleggen bij een vakantie, naar een festival gaan of beleggen. 

Spullen verkopen

Een veelgenoemde manier om snel en gemakkelijk geld te verdienen, is door spullen te verkopen. Heb je nog oude kleding die niet meer past, dubbel bestek nadat je bent gaan samenwonen of wil je graag nieuwe meubels? Dan kun je ervoor kiezen om al deze spullen te verkopen in plaats van weg te gooien of naar de kringloop te brengen. Om er het meeste geld uit te halen, is het verstandig om jouw oude spullen door de koper op te laten halen; dat scheelt jou een hoop tijd en verzendkosten. 

Een nadeel aan veel spullen verkopen is dat de belastingdienst op de deur kan komen kloppen. Stel dat je aanhoudend online kleren verkoopt, dan ziet de belastingdienst dit als ‘winstgevend’ en dan moet je belasting betalen over jouw verkochte kleren. Wanneer je graag wat bij wilt verdienen door spullen te verkopen, moet je dus goed bijhouden wat je precies verdient en dit naast je loon leggen. Helaas mag je in totaal maar 8.520 euro per jaar verdienen zonder dat je hier belasting over hoeft te betalen; dat gaat zowel over jouw inkomen in loondienst als extra bijverdiensten. Natuurlijk mag je heus wel af en toe wat verkopen en uiteraard mag je daar een passend bedrag voor vragen; let er alleen op dat je geen structurele extra inkomsten haalt uit het verkopen van spullen.