Wat zijn de voordelen van een grote energieleverancier?

 
In 2004 werd de energiemarkt geliberaliseerd. Dat had tot gevolg dat er steeds meer energieleveranciers bijkwamen. Naast de grote namen als Gazprom Energy, Nuon en Eneco, kwamen er ineens heel veel nieuwe namen opzetten. Maar wat is nu eigenlijk voordeliger, een grote of een kleine energieleverancier?

De grote leveranciers

De grote spelers op de markt in Nederland zijn RWE (Essent en Energie Direct.nl), Vattenfall (Nuon) en Eneco (Eneco en Oxxio). Deze leveranciers hebben allen meer dan twee miljoen klanten. Ze wekken allemaal hun eigen stroom op door gebruik te maken van eigen energiecentrales en windmolenparken.

De kleine leveranciers

Toen de energiemarkt in 2004 opengegooid werd, kwamen er ineens heel wat energieleveranciers bij. Lang niet alle leveranciers wekken hun eigen stroom op. De kleine leveranciers kopen vaak (een deel van) hun stroom in. Dit doen ze zowel in het binnen- als buitenland. Namen van kleine leveranciers zijn bijvoorbeeld: Qurrent, Hezelaer, Vandebron, Huismerk Energie en Delta.

Groter is voordeliger

Eén van de voordelen van de grote energieleveranciers is dat ze energie leveren aan miljoenen huishoudens. Daarom kunnen ze stroom en gas ook voordelig aanbieden. Let wel: het is zeer persoonlijk welk energiecontract het beste bij u past. Het is niet zo dat een grote energieleverancier per definitie de goedkoopste is.

Altijd en overal energie

Een ander voordeel van een grote leverancier is dat ze vrijwel overal stroom leveren. Er zijn kleine leveranciers die zich beperken tot een bepaald gebied en tot een beperkt aantal klanten. Als u hier buiten valt, kunt u van deze leverancier geen gebruik maken, hoe goedkoop hij ook is.

Sjoemelstroom

Iedere energieleverancier, of hij nou groot of klein is, levert groene stroom. Echter, de capaciteit in Nederland om iedereen te voorzien van groene stroom is niet groot genoeg. Daarom kopen vooral de kleine energiemaatschappijen stroom in het buitenland. Deze stroom koopt men bijvoorbeeld van waterkrachtcentrales in Scandinavië. Deze stroom is ook groen, maar omdat het niet in Nederland geproduceerd wordt en dus niet gunstig is voor onze economie, wordt het sjoemelstroom genoemd.

Alles nog even op een rijtje

De grote energieleveranciers zijn voordeliger, omdat ze zelf stroom opwekken, hierdoor ook geen gebruik hoeven te maken van sjoemelstroom en op vrijwel iedere plek in Nederland kunnen leveren. Of dit ook voor u geldt, is de vraag. Zoals gezegd, hangt veel af van uw persoonlijke situatie. De kans is echter groot dat u ook bij een grote leverancier uitkomt.