Op zoek naar de juiste accountant? Hier moet je op letten!

Voor ondernemers kan het veel voordelen hebben om de administratie uit te besteden aan een accountant. Zo heb je namelijk meer tijd voor het runnen van je bedrijf, en hoef je je geen zorgen te maken over je administratie. Maar hoe kies je nou de juiste accountant? Je moet je accountant kunnen vertrouwen, omdat hij inzicht heeft in al je cijfers. Bovendien moet je accountant genoeg kennis en ervaring hebben om je administratie correct bij te houden. Je administratie is immers de basis voor je belastingaangifte, en je zit natuurlijk niet te wachten op boetes van de Belastingdienst! Daarom is het kiezen van de juiste accountant heel belangrijk. In deze blog geven we je een aantal tips voor het kiezen van de juiste accountant.

Vaardigheden en kennis

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je accountant voldoende vaardigheden en kennis heeft. Je vertrouwt je administratie toe aan je boekhouder en wil natuurlijk dat deze er deskundig mee omgaat. Zoek reviews op over de accountant en praat altijd met meer dan één accountant. Let er ook op of je kiest voor een boekhouder, een registeraccountant of een accountants-administratieconsulent. Kijk daarnaast naar de huidige klanten van de accountant. Zijn ze positief over de accountant? En uit welke branche komen ze? Het kan verstandig zijn om een accountant te kiezen met klanten uit dezelfde branche als jouw bedrijf. Dit wil namelijk zeggen dat de accountant ervaring heeft met de branche waarin je actief bent. Het kan voordelig werken als de accountant op de hoogte is van alles regelgeving binnen jouw branche. Doomen & Quist is een accountant in Etten-Leur die altijd op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen en regelgevingen.

Verwachtingen van de accountant

Ook is het belangrijk om van tevoren te bedenken welke verwachtingen je hebt van je accountant. Wil je enkel dat deze je administratie sorteert? Of verwacht je ook dat hij je belastingaangifte doet en je jaarrekening opmaakt? Ook kun je kiezen voor een accountant die je kan adviseren omtrent financiële zaken, zoals investeringen. Vertrouwen is ontzettend belangrijk in dat laatste geval.

Actuele kennis

Actuele kennis is van belang bij het kiezen van een accountant. Wetten en regelgeving veranderen continu, en het is dan ook belangrijk dat de accountant hiervan op de hoogte is. Stel tijdens het gesprek een paar vragen over nieuwe wetgeving in jouw branche. En kan hij hier duidelijk op antwoorden? Dan is hij op de hoogte van de actuele wetten en regels!

De prijs

Ook de prijs is natuurlijk een belangrijk punt bij het inschakelen van een accountant. Is er sprake van een uurtarief of een vaste prijs? Welke zaken zitten allemaal bij de prijs inbegrepen? Wordt elke telefonische vraag in rekening gebracht? En worden extra kosten van tevoren met je gecommuniceerd? Allemaal hele belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het kiezen een accountant.

Begrijpelijke taal

Je moet je accountant wel kunnen begrijpen, en daarom is het belangrijk dat hij ingewikkelde zaken duidelijk aan je kan uitleggen. Stel een lastige vraag tijdens het gesprek. Kan hij je een begrijpelijk antwoord geven? Dan zit je goed!

Goed gevoel

Tot slot is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij je accountant. Je moet hem blind kunnen vertrouwen, en dan is het wel zo fijn als er een klik is tussen jullie. Heb je een slecht gevoel tijdens een gesprek met een accountant? Ga dan niet met hem in zee!